Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Economics: Chapter – 4 Food Security in India with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Economics Chapter – 4 Food Security in India with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science Economics: Food Security in India Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science Economics

Chapter – 4 Food Security in India with Answers

1. When was Antyodaya Anna Yojana launched?
(a) 1990
(b) 1980
(c) 1990
(d) 2000

2. Antyodaya cards are given to the
(a) poor
(b) poorest of the poor
(c) those below poverty line
(d) all of the above

3. The two states that recorded significant increases in rice yield in 2012-13 are
(a) Assam and Tamil Nadu
(b) Jharkhand and Odisha
(c) West Bengal and Uttar Pradesh
(d) Kerala and Tamil Nadu

4. Season hunger is prevalent in
(a) rural areas
(b) urban areas
(c) both rural and urban areas
(d) metro cities

5. The success of wheat was replicated in
(a) pulses
(b) cotton
(c) rice
(d) bajra

6. The most devastating famine occurred in Bengal in
(a) 1938
(b) 1940
(c) 1942
(d) 1943

7. Fair price shops sell
(a) sugar
(b) kerosene oil
(c) wheat
(d) all of the above

8. Which state is associated with AMUL?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) West Bengal
(d) Kerala

9. A large number of food insecure children are under the age of
(a) 10
(b) 8
(c) 5
(d) 4

10. The Minimum Support price in declared by the Government every
(a) year
(b) four years
(c) five years
(d) ten years

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science Economics: Chapter – 4 Food Security in India

Answer Key

1. (d) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (c) 6. (d) 7. (d) 8. (b) 9. (c) 10. (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!