Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Economics: Chapter – 1 The Story of Village Palampur with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Economics Chapter – 1 The Story of Village Palampur with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science Economics: The Story of Village Palampur Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science Economics

Chapter – 1 The Story of Village Palampur with Answers

1. ‘Bigha’ and ‘Guintha’ are
(a) the type of village house
(b) the type of hybrid seeds
(c) the measuring units of grain
(d) the measuring units of land area in village

2. Finance raised to operate a business is called
(a) labour
(b) enterprise
(c) land
(d) capital

3. Minimum wages for a farm labourer set by the government is
(a) ₹80
(b) ₹90
(c) ₹115
(d) ₹120

4. The Green Revolution introduced the farmers to
(a) cultivation of wheat and rice
(b) cultivation of green vegetables
(c) cultivation of sugar cane
(d) cultivation of forests

5. The small farmers constitute about _________ per cent of total farmers in India.
(a) 50
(b) 60
(c) 70
(d) 80

6. The new ways of farming need
(a) less land
(b) more capital
(c) machinery
(d) all of the above

7. The most abundant factor of production is
(a) labour
(b) land
(c) machinery
(d) all of the above

8. Multiple Cropping refers to :
(a) Cultivation of wheat and rice
(b) cultivation of two crops in alternate rows
(c) cultivating more than one crop on the same field each year
(d) cultivating crops and rearing animals on the same farm

9. Working capital stands for :
(a) Tools, machines and buildings
(b) raw materials and money in hand
(c) total share capital
(d) fixed deposits in financial institutions

10. Which one of the following is not an effect of the modern farming?
(a) Soil degradation
(b) Deforestation
(c) Decrease in groundwater
(d) Water pollution

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science Economics: Chapter – 1 The Story of Village Palampur

Answer Key

1. (d) 2. (d) 3. (c) 4. (a) 5. (d) 6. (d) 7. (a) 8. (c) 9. (b) 10. (d)

Share and Enjoy !

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
...

It is very useful . Thank you.

error: Content is protected !!