Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Civics: Chapter – 5 Democratic Rights with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Civics Chapter – 5 Democratic Rights with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science Civics: Democratic Rights Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science Civics

Chapter – 5 Democratic Rights with Answers

1. About 600 hundred people from all over the world were put in a prison in Guantanamo Bay by the
(a) US forces
(b) Japanese forces
(c) German forces
(d) British forces

2. How many Fundamental Rights do we have?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9

3. Salman Rushdie’s book that has been banned in India on the ground that it is disrespectful to prophet Mohammed is
(a) Mignight’s children
(b) Two years eight months
(c) The moor’s last sigh
(d) The Satami Verses

4. Children below the age of cannot be employed in any factory or mine or in any other hazardous work.
(a) 12
(b) 13
(c) 14
(d) 15

5. Which of the Fundamental Rights is called ‘the heart and soul’ of the Indian Constitution?
(a) Right to Equality
(b) Right to Freedom of Religion
(c) Right to Constitutional Remedies
(d) Cultural and Educational Rights

6. The National Human Rights Commission of India was set up in
(a) 1993
(b) 1994
(c) 1995
(d) 1996

7. Amnesty international works for
(a) human right
(b) trade unions
(c) poor children
(d) deprived people

8. A person who is arrested and detained shall be produced before the nearest magistrate within a period of hours of arrest.
(a) 20
(b) 22
(c) 23
(d) 24

9. Which of the following statements is wrong?
(а) We have freedom to travel to any part of the country.
(b) We have freedom of speech and expression.
(c) Untouchability is not a punishable offence.
(d) Everyone is equal before the law.

10. The country which denies freedom of religion is
(a) Israel
(b) Saudi Arabia
(c) Iran
(d) Yugoslavia

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science Civics: Chapter – 5 Democratic Rights

Answer Key

1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (c) 5. (c) 6. (a) 7. (a) 8. (d) 9. (c) 10. (b)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!