Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Civics: Chapter – 4 Working of Institutions with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Civics Chapter – 4 Working of Institutions with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science Civics: Working of Institutions Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science Civics

Chapter – 4 Working of Institutions with Answers

1. Who exercises all governmental powers?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Chief Justice of the Supreme Court
(d) Chief Election Commission

2. The Second Backward Classes Commission was appointed by the government of India in
(a) 1979
(b) 1981
(c) 1985
(d) 1999

3. Which one of the following statement about the President is wrong?
(a) He is the head of the state.
(b) He is the highest formal authority in the country.
(c) He exercises only nominal powers.
(d) He is elected directly by the people.

4. The strength of the Council of Ministers ranges from
(a) 60 to 80
(b) 60 to 100
(c) 70 to 85
(d) 80 to 100

5. Once the Lok Sabha passes the budget of the government or any other money related law, the Rajya Sabha cannot rejected it. The Rajya Sabha can only delay it by
(a) 14 days
(b) 15 days
(c) 16 days
(d) 17 days

6. When was the Second Backward Class Commission appointed?
(a) 1989
(b) 1979
(c) 1999
(d) 2001

7. What do the Civil Servants do?
(a) They take important policy decisions
(b) They implement the ministers’ decisions
(c) They settle the disputes
(d) none of the above

8. What is ‘Parliament’?
(a) Assembly of elected representatives at the national level
(b) A body consisting of appointed ministers
(c) Body comprising judges
(d) Assembly of only appointed members

9. Apart from Lok Sabha and Rajya Sabha, who else constitutes the Parliament?
(a) Prime Minister
(b) Chief Minister
(c) Governor
(d) President

10. For how long can the Rajya Sabha delay a Money Bill?
(a) 15 days
(b) 1 month
(c) 3 months
(d) 14 days

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science Civics: Chapter – 4 Working of Institutions

Answer Key

1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (a) 6. (b) 7. (b) 8. (a) 9. (d) 10. (d)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!