Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Civics: Chapter – 3 Electoral Politics with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Civics Chapter – 3 Electoral Politics with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science Civics: Electoral Politics Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science Civics

Chapter – 3 Electoral Politics with Answers

1. How many seats are reserved in the Lok Sabha for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes?
(a) 47
(b) 60
(c) 84
(d) 100

2. Our country is divided into
(a) 500 constituencies
(b) 543 constituencies
(c) 550 constituencies
(d) 552 constituencies

3. The number of Lok Sabha constituencies in Uttar Pradesh is
(a) 80
(b) 82
(c) 84
(d) 90

4. The number of Lok Sabha constituencies in Delhi is
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 7

5. The minimum age required for being a voter is:
(a) 25 years
(b) 21 years
(c) 18 years
(d) 15 years

6. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
(a) The Chief Justice of India
(b) The Prime Minister of India
(c) The President of India
(d) The Law Minister of India

7. Who led the ‘Nyaya Yudh’?
(a) Chaudhary Charan Singh
(b) Chaudhary Devi Lal
(c) Ajit Singh
(d) None of these

8. Which of these is not a feature of Indian democracy?
(a) India has the largest number of voters in the world
(b) India’s Election Commission is very powerful
(c) In India, everyone above the age of 18 has a right to vote
(d) In India, the losing parties refuse to accept the electoral verdict

9. What is meant by the term ‘constituency’?
(a) Place where the copy of constitution is kept
(b) A particular area from where voters elect a representative to the Lok Sabha / Vidhan Sabha
(c) A body of voters
(d) None of the above

10. In India, elections for which of these bodies are held after every five years?
(a) Rajya Sabha
(b) Lok Sabha and Vidhan Sabha
(c) Vidhan Parishad
(d) Only Lok Sabha

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science Civics: Chapter – 3 Electoral Politics

Answer Key

1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (d) 5. (c) 6. (c) 7. (b) 8. (d) 9. (b) 10. (b)

Share and Enjoy !

4.2 5 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Thank you. Could you please tell
The number of Lok Sabha constituencies in Uttar Pradesh is
How and what’s reason it’s 84?

error: Content is protected !!