Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Civics: Chapter – 2 Constitutional Design with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Civics Chapter – 2 Constitutional Design with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science Civics: Constitutional Design Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Social Science Civics

Chapter – 2 Constitutional Design with Answers

1. The Constituent Assembly adopted the Constitution of India on
(a) 26 January 1950
(b) 26 November 1949
(c) 26 January 1949
(d) 15 August 1947

2. Which of the following sentences is wrong about Dr B.R. Ambedkar?
(а) He was the Chairman of the Drafting Committee.
(b) He was born in Maharashtra.
(c) He was law minister in post-independence India.
(d) He was the founder of the Republican Party of India.

3. Who among the following was not the member of the Constituent Assembly?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Rajendra Prasad
(c) T.T. Krishnamachari
(d) Pt. Jawaharlal Nehru

4. Nelson Mandela remained in the jail for
(a) 28 years
(b) 29 years
(c) 30 years
(d) 31 years

5. Apartheid in South Africa was discrimination on the basis of
(a) gender
(b) religion
(c) race
(d) economic status

6. How many members had the Constituent Assembly that wrote the Indian Constitution?
(a) 200
(b) 199
(c) 198
(d) 190

7. Which of the following terms is not included in the Preamble to the Indian Constitution?
(a) Liberty
(b) Equality
(c) Secular
(d) Religion

8. The Indian Constitution came into effect on
(a) 26 January 1949
(b) 26 January 1950
(c) 26 January 1952
(d) 26 November 1950

9. On what charges was Nelson Mandela sentenced to life imprisonment?
(a) For treason
(b) For breaking the laws
(c) For corruption charges
(d) for possessing illegal property

10. In which way did the system of apartheid discriminate among the South Africans?
(a) Restricted social contacts between the races
(b) Segregation of public facilities
(c) Created race-specific job categories
(d) All the above

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science Civics: Chapter – 2 Constitutional Design

Answer Key

1. (b) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (c) 6. (b) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (d)

Share and Enjoy !

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!