Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Civics: Chapter – 1 What is Democracy? Why Democracy? with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Civics Chapter 1 What is Democracy? Why Democracy? with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science Civics: What is Democracy? Why Democracy? Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science Civics

Chapter – 1 What is Democracy? Why Democracy? with Answers

1. The word ‘Democracy’ comes from the Greek word –
(a) Democracia
(b) Demokratia
(c) Demos
(d) Kratia

2. The head of the government in Nepal is the:
(a) President
(b) Prime Minister
(c) King
(d) Vice President

3. In which case was the real power with external powers and not with the locally elected representatives?
(a) India in Sri Lanka
(b) US in Iraq
(c) USSR in Communist Poland
(d) Both (b) and (c)

4. How many members are elected to the National People’s Congress from all over China?
(a) 3050
(b) 3000
(c) 4000
(d) 2000

5. Which party always won elections in Mexico since its independence in 1930 until 2000?
(a) Revolutionary Party
(b) Mexican Revolutionary Party
(c) Institutional Revolutionary Party
(d) Institutional Party

6. When did Zimbabwe attain independence and from whom?
(a) 1970, from Black minority rule
(b) 1880, from White minority rule
(c) 1980, from Americans
(d) 1980, from White minority rule

7. Which of these features is/are necessary to provide the basic rights to the citizens?
(a) Citizens should be free to think
(b) should be free to form associations
(c) Should be free to raise protest
(d) All the above

8. What is Constitutional Law?
(a) Provisions given in the Constitution
(b) Law to make Constitution
(c) Law to set up Constituent Assembly
(d) none of the above

9. Some of the drawbacks of democracy is
(a) Instability and delays
(b) corruption and hypocrisy
(c) Politicians fighting among themselves
(d) all the above

10. In which period did China face one of the worst famines that have occurred in the world?
(a) 1932-36
(b) 1958-61
(c) 2001-2002
(d) 2004-2007

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science Civics: Chapter – 1 What is Democracy? Why Democracy?

Answer Key

1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (b) 5. (c) 6. (d) 7. (d) 8. (a) 9. (d) 10. (b)

Share and Enjoy !

4 15 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Angel

what is the answer for 8th question

Editor (Success Roar Classes)

It’s “a”

irshita

plz add more questions of this chapter

Editor (Success Roar Classes)

Our team is working on the same to provide you with more questions. Please keep visiting our website.

Meena Sharma

Please add some more questions related to democracy chapter for revise our chapter

Editor (Success Roar Classes)

Dear Meena,
Thanks for your feedback, our team is regularly working on this. Please keep visiting our website.
Thank you

Rashi sharma

3000

Editor (Success Roar Classes)

Yes, this is the correct answer to Question No. 4

Tisha

Add some more mcqs in your site and please explain democratic system of haryana

error: Content is protected !!