Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Science Chapter 6 – Tissues with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 6 – Tissues with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Science: Tissues Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Science

Chapter 6 – Tissues with Answers

1. Tissue is a group of similar kind of cells specialized to perform a particular function in the body. Therefore presence of tissues in a multicellular organism ensures:
(a) Faster development
(b) Division of labour
(c) Higher reproductive potential
(d) Body strength

2. Lysosome is a cytoplasmic organelle containingenzymesthat break down biological polymers.  Lysosomes function as the digestive system of the cell. It is also called the suicide bag of the cell because:
(a) It causes any cell to commit suicide
(b) Its enzymes digest the cell itself
(c) Its enzymes kill surrounding cells
(d) All of the above

3. While doing work and running, you move your organs like hands, legs, etc. Which among the following is correct?
(a) Smooth muscles contract and pull the ligament to move the bones
(b) Smooth muscles contract and pull the tendons to move the bones
(c) Skeletal muscles contract and pull the ligament to move the bones
(d) Skeletal muscles contract and pull the tendon to move the bones

4. Cardiac muscleis one of the three major types of muscles, the others being skeletal and smooth muscles. It is found in the walls and histological foundation of the heart. Which one of the following statements is not related to the cardiac muscles?
(a) They muscles show rhythmic contraction and relaxation throughout life.
(b) They do not work according to our will, so they are called involuntary muscles.
(c) They are non-striated, multinucleated and branched muscles.
(d) The contraction and relaxation of the heart muscles help to pump and distribute blood to    different parts of the body.

5. Which of the following statements is incorrect?
i. Parenchyma tissues have intercellular spaces.
ii. Collenchymatous tissues are irregularly thickened at corners.
iii. Apical and intercalary meristems are permanent tissues.
iv. Meristematic tissues, in its early stage, lack vacuoles.
(a) (i) and (ii)
(b) Only (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) Only (ii)

6. Xylemis the specializedtissue of the plants that transports water and nutrients from the soil to the upper parts like stems and leaves of plant and provides mechanical support to them. It is composed of four different types of the cells. Which of the following is not one a type of cell found in xylem tissues?
(a) Tracheids
(b) Vessels
(c) Xylem parenchyma
(d) Sieve tubes

7. A person met with an accident in which two long bones of his hand were dislocated. Which among the following may be the possible reason for this?
(a) Tendon breaks
(b) Break of skeletal muscles tissue
(c) Ligament breaks
(d) Areoelar tissue breaks

8. Epithelial tissue always has an exposed outer surface and an inner surface anchored to connective tissue by a thin, non- cellular structure called the
(a) Nonstratified layer
(b) Stratified layer
(c) Basement membrane
(d) Fibroblast

9. Meristemetic tissues are those which help in increasing the length and girth of the plan. Which of the following statements given below is correct about the meristematic tissue?
(a) It is made up of cells that are incapable of cell division
(b) It is made up of cells that are capable of cell division
(c) It is composed of single type of cells
(d) It is composed of more than one type of cells

10. Connective tissues are the tissues that help to bind or connect other tissues in the body. They have widely spaced cells embedded in a matrix having a variety of proteins, polysaccharides and mineral salts. Can you identify the connective tissues among the following?
i. Ligament
ii. Epithelium
iii. Tendon
iv. Blood
(a) Both (i) and (iii)
(b) (i), (ii) and (iii)
(c) (i), (iii) and (iv)
(d) All (i), (ii), (iii) and (iv)

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 6 – Tissues

Answer Key

1. (b) 2. (b) 3. (d) 4. (c) 5. (b) 6. (d) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (c)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!