Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Science Chapter 5 – The Fundamental Unit of Life with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 5 – The Fundamental Unit of Life with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Science: The Fundamental Unit of Life Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Science

Chapter 5 – The Fundamental Unit of Life with Answers

1. A cell will swell up if
(a) The concentration of water molecules in the cell is higher than the concentration of water molecules in the surrounding medium.
(b)  The concentration of water molecules in the surrounding medium is higher than the concentration of water molecules in the cell.
(c) The concentration of water molecules is same in the cell and in the surrounding medium
(d) The concentration of water molecules does not matter.

2. Which of the following statement marks as a difference between plant cell and animal cell?
(a) Plant cells have cell wall which animal cells do not.
(b) Plant cells do not have vacuole while animal cells do have.
(c) Plant cells have only cell membrane while animal cells have both cell wall as well as cell membrane.
(d) Plant cells have more plastids while animal cells have few plastids.

3. Osmosis is a process by which molecules of a solvent tend to pass through a semipermeable membrane from a less concentrated solution into a more concentrated one. Can you pick out the option among the following which does not belong to this process?
(a) The movement of water across a semipermeable membrane is affected by the amount of substances dissolved in it.
(b) Membranes are made of organic molecules such as proteins and lipids.
(c) Molecules soluble in organic solvents can easily pass through the membrane.
(d) Plasma membranes contain chitin sugar in plants.

4. You must have observed that a fruit when unripe is green but it becomes beautifully coloured when ripe. According to you what is the reason behind this colour change.
(a) Chloroplasts change to chromosplasts
(b) Chromosplasts change to chromosomes
(c) Chloroplasts change to chromosomes
(d) Chromosplasts change to chloroplasts

5. Rahul’s mother was going to make pickle. For this she cut the vegetables into small pieces and put them in the sun for few hours. Rahul was observing all her activities very curiously and asked his mother if why she had put the salted vegetables in the sun. among the following what might be the most appropriate answer for his question?
(a) So that the pickle may get extra flavour.
(b) So that the cut vegetables may absorb the vitamin d as a nutrient from the sun rays.
(c) So that the vegetables may lose all the water by diffusion and evaporation and become dry.
(d) So that the salt may get evenly and properly absorbed by the vegetables.

6. The process of plasmolysis in plant cell is defined as:
(a) Breakdown of plasma membrane in hypotonic solution.
(b) Shrinkage of cytoplasm in hypertonic medium.
(c) Shrinkage of Nucleoplasm.
(d) None of these.

7. Mitochondria are the sites of respiration in the cell. They oxidize carbohydrates and fats present in the cell to produce carbon dioxide, water and a lot of energy. The energy so released is stored in the form of ATP molecules. Since mitochondria in the cell are used to synthesize energy so, they are also called:
(a) Energy currency of the cell
(b) Energy generator of the cell
(c) Kitchen of the cell
(d) Power house of the cell

8. Cell is the structural and functional unit of life. The word cell is derived from the Latin word ‘cellula’ which means “a little room”. Can you name the scientist who coined the term cell?
(a) Robert Hooke
(b) Anton Von Leeuwenhoek
(c) Robert Brown
(d) Ernst Haeckel

9. In a test, a teacher collected the answers written by four students as the definition of osmosis as given below. Read carefully and select the correct one.
(a) Movement of water molecules from a region of higher concentration to a region of lower concentration through a semipermeable membrane.
(b) Movement of solvent molecules from its higher concentration to lower concentration.
(c) Movement of solvent molecules from higher concentration to lower of solution through a permeable membrane.
(d) Movement of solute molecules from lower concentration to higher concentration of solution through a semipermeable membrane.

10. Among the following statements which one is incorrect?
(a) Golgi apparatus is involved with formation of lysosomes.
(b) Nucleus, mitochondria and plastid have DNA, hence they are able to make their own structural proteins.
(c) Lysosomes are called the suicide bags as they eat up their own cells.
(d) Cytoplasm is called known as protoplasm.

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 5 – The Fundamental Unit of Life

Answer Key

1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (a) 5. (c) 6. (b) 7. (d) 8. (a) 9. (a) 10. (d)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!