Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Science Chapter 4 – Structure of The Atom with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 4 – Structure of The Atom with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Science: Structure of The Atom Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Science

Chapter 4 – Structure of The Atom with Answers

1. Who discovered the electron?
(a) Rutherford
(b) Chadwick
(c) Thomson
(d) Goldstein

2. Which isotope is used in the nuclear power plants to generate electricity?
(a) Uranium 235
(b) Iodine 131
(c) Cobalt 60
(d) Uranium 238

3. Why was the Thomson’s Model of an atom failed?
i. It could not explain the screening of negative charges from that of positive
ii. It did not tell about the presence of electrons
iii. It did not give an idea about the discrete energy levels
iv. It explained the atom as a whole to be electrically neutral
Choose the correct option from the following:
(a) Only (iii)
(b) Both (i) & (iii)
(c) Only (i)
(d) Both (ii) & (iv)

4. What was the source of alpha particles in Rutherford scattering experiment?
(a) Hydrogen nucleus
(b) Argon nucleus
(c) Helium nucleus
(d) None of these

5. What property of an element determines its chemical behaviour?
(a) Size of an element
(b) Valency of an element
(c) Molar mass of the element
(d) None of these

6. Which of the following does not match the characteristics of an Isotope?
(a) Isotopes of some elements are radioactive
(b) Isotopes are the atoms of different elements
(c) Isotopes differ in number of neutrons
(d) Isotopes have similar chemical properties

7. Which of the two will be chemically more reactive, Sulphur(S) with atomic number 16 or Chlorine (Cl) with atomic number 17?
(a) Chlorine
(b) Sulphur
(c) Both are equally reactive
(d) Can’t say

8. Which of the following elements does not exhibit the electrovalencey?
(a) Sodium
(b) Calcium
(c) Carbon
(d) Chlorine

9. Which of the following statements is incorrect about the structure of an atom?
i. The whole mass of an atom is concentrated in the nucleus
ii. The atom is an indivisible particle
iii. The atom as a whole is neutral
iv. All the atoms are stable in their basic state
Choose the right option among the following:
(a) (i) and (iii)
(b) only  (ii)
(c) (ii) and (iv)
(d) none of these

10. Which scientist gave the concept of fixed energy levels around the nucleus?
(a) Ernest Rutherford
(b) Neils Bohar
(c) J.J.Thomsan
(d) None of these

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 4 – Structure of The Atom

Answer Key

1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (c) 5. (b) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (c) 10. (b)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!