Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Science Chapter 15 – Improvement in Food Resources with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 15 – Improvement in Food Resources with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Science: Improvement in Food Resources Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Science

Chapter 15 – Improvement in Food Resources with Answers

1. Some chemical elements are required in large amounts by the plants for their proper growth. These inorganic elements are called macronutrients or macroelements. Which of the following elements do not come under the category of macronutrients?
i. Phosphorous
ii. Manganese
iii. Magnesium
iv. Iron
(a) Both (i) and (ii)
(b) Only (ii)
(c) Both (ii) and (iv)
(d) Both (ii) and (iii)

2. Manure is organic matter used to enrich the soil with nutrients and also improves the physical structure of soil. Following are given some statements regarding the composition or effects of using manure. Find out the correct sentence about manure.
i. Manure contains large quantities of organic matter and small quantities of nutrients
ii. It increases the water holding capacity of sandy soil
iii. It helps in draining out the excess of water from clayey soil
iv. Its excessive use pollutes the environment because it is made of animal excretory waste
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

3. Weeds are the unwanted plants that grow along with the cultivated plants. How do they affect the crop plants?
(a) By killing plants in the field before they grow
(b) By dominating the plants to grow
(c) Competing for various resources of plants causing low availability of nutrients
(d) All of above

4. Among the following pick out the correct statement.
i. Hybridization means crossing between genetically dissimilar plants
ii. Cross between two varieties is called as inter specific hybridization
iii. Introducing the genes of desired characters into a plant gives genetically modified crop
iv. Cross between plants of two species is called as inter varietal hybridization
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

5. Fish is an important aquatic food which is rich in proteins. The act of capturing, preservation and utilization of fishes is called fish culture.
Among the following statements choose the option which does not describe the benefit of fish culture?
(a) A large number of fishes are raised in the small area.
(b) Economically important desired fishes are made available
(c) There is more mortality in the younger stages of the fishes
(d) Through selective hybridization, yield and quality of fishes are improved

6. The National Dairy Development Board (NDDB) designed and implemented the world’s largest dairy development programme, called “Operation Flood”, which came out to be the reason behind White Revolution in India. Can you name the man who is known as the Father of White Revolution?
(a) Dr. G Nammalvar
(b) Abdul Rashid
(c) Dr. Jagadish Chandra Bose
(d) Dr. V. Kurien

7. There are present numerous exotic breeds of poultry which have been successfully acclimatized in India. One of the most popular exotic breeds of fowl  in India, which produces long white eggs, has a very small body size, so needs less feed for its maintenance. Choose the right name for the breed with all these characteristics.
(a) Rhode Island Red
(b) White Leghorn
(c) Light Sussex
(d) Black Minorcha

8. Along with the indigenous breeds, the exotic varieties of honey bees are also widely used for commercial production of honey in India. The Italian bee, named ApisMellifera is the most commonly breed domesticated in India. Which of the following is not a reason for the preferential use of this breed?
(a) It is gentle in nature
(b) It has the ability to protect itself from enemies
(c) It has good honey collection capacity
(d) It has prolific queen with more swarming

9. Growing different crops in the same field in a pre-planned succession, to improve the quality and quantity of the crop yield and maintain the fertility of soil is known as:
(a) Crop rotation
(b) Plant breeding
(c) Intercropping
(d) Crop management

10. “Drones” in the honeybee colony are stingless and are unable to gather food. Their main role is to mate with queen bee and help in breeding.
Drones are born out from:
(a) Fertilized eggs and well-nourished larvae
(b) Unfertilized eggs
(c) Fertilized eggs giving heat treatment
(d) Same way as the worker bee is born

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 15 – Improvement in Food Resources

Answer Key

1. (c) 2. (a) 3. (c) 4. (a) 5. (c) 6. (d) 7. (b) 8. (d) 9. (b) 10. (b)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!