Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Science Chapter 13 – Why Do We Fall Ill with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 13 – Why Do We Fall Ill with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Science: Why Do We Fall Ill Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Science

Chapter 13 – Why Do We Fall Ill with Answers

1. You are aware of Polio Eradication Programme in your city. Children are vaccinated because
(a) Vaccination kills the polio causing microorganisms
(b) Prevents the entry of polio causing organisms in the body
(c) It creates immunity in the body
(d) All of above

2. Making anti-viral drugs is more difficult than making anti-bacterial medicines because
i. Viruses make use of host machinery
ii. Viruses are on the border line of living and non-living
iii. Viruses have very few biochemical mechanisms of their own
iv. Viruses have a protein coat
Choose the correct option among the following:
(a) (i) and (iii)
(b) only(iii)
(c) (ii) and (iv)
(d) only(iv)

3. Many of the people suffer from the problem of acnes and feel annoyed of the ugly skin texture caused due to the acne spots. Can you guess the microorganism causing these acne?
(a) H1N1 virus
(b) Trypanosoma
(c) Leishmania
(d) Staphylococcus

4. If you live in an overcrowded and poorly ventilated house, then you may suffer from which of the following diseases?
i. Cholera
ii. AIDS
iii. Air borne disease
iv. Cancer
Choose the correct option among the following:
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iii)
(c) only (iii)
(d) only (iv)

5. Antibiotics are ineffective against the viral infections. For each type of the viral infection, human body produces its own antiviral protein that is released from the infected and dying host cells. What is this protein called?
(a) Interferon
(b) Leishmania
(c) Ascaris
(d) Pertussis

6. Cancer is a disease caused due to the uncontrolled growth of tissues in any part of body.  This disease comes under which of the following types?
(a) Congenital disease
(b) Infectious disease
(c) Non-infectious disease
(d) None of these

7. The main symptoms of the HIV-AIDS infection are due to the fact that patient’s body can no longer fight off many minor infections and hence becomes the reason of the patient’s ultimate death.
This happens because:
(a) HIV virus alone causes all the infections
(b) HIV virus releases a poison in the body
(c) HIV virus damages the immune system of the body
(d) HIV virus directly attacks the human nervous system

8. Tuberculosis is a disease which spreads from one person to another directly or indirectly is diagnosed with the help of a protein extracted from a bacterium called Mycobacterium tuberculosis which also causes the disease. What is the name of this protein?
(a) Tuberlysis
(b) Rifampicin
(c) Cephalosporin
(d) Tuberculin

9. Cholera is an infectious, fatal disease caused by the bacterium which lives and multiplies in the small intestine. The disease sometimes occurs in epidemic form. Which of the following is not a reason for the spread of the disease?
(a) Breeding of the flies on the garbage heaps
(b) Use of spices in food
(c) Drinking the contaminated water
(d) Consuming the contaminated food

10. For the prevention of the dehydration, the patient is advised to take Oral Rehydration Solution (ORS). The main components of ORS solution are:
(a) Sodium chloride, sodium bicarbonate, potassium chloride, glucose, sucrose and water
(b) Sodium chloride, sodium carbonate, potassium chloride, glucose,sucrose and water
(c) Sodium carbonate, sodium bicarbonate, potassium chloride, glucose,sucrose and water
(d) Sodium chloride, sodium bicarbonate, potassium chloride, glucose,sucrose and water

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 13 – Why Do We Fall Ill

Answer Key

1. (c) 2. (b) 3. (d) 4. (c) 5. (a) 6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (a)

Share and Enjoy !

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!