Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Science Chapter 12 – Sound with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 12 – Sound with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Science: Sound Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Science

Chapter 12 – Sound with Answers

1. The sound can travel in air when:
(a) Particles of medium travel from one place to another
(b) There is no moisture in the atmosphere
(c) Disturbance travel from one place to another
(d) Both particles as well as disturbance travel from one place to another

2. We can distinguish between a man’s voice and a woman’s voice of the same loudness even without seeing them. This is due to a characteristic of sound which measures the shrillness of sounds. Can you choose the correct unit of the quantity on which this characteristic of sound depends?
(a) hertz
(b) meter/second
(c) meter
(d) unitless

3. A key of mechanical piano is first struck gently and then struck again but much harder this time. What kind of change in sound will you observe in the second case:
(a) Sound will be louder but the pitch will not be different
(b) Sound will be louder and the pitch will also be higher
(c) Sound will be louder but the pitch will be lower
(d) Both loudness and pitch will remain unaffected

4. Before the main shock waves, the earthquake produces the characteristic sound waves which some animals like rhinoceros can hear. Can you guess the kind of sound waves produced here?
(a) Infrasonic sounds
(b) Ultrasonic sounds
(c) Audible Sounds
(d) None of these

5. On increasing the temperature, the speed of sound in air:
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Does not change
(d) First increases then becomes constant

6. Loudness measures the sound energy reaching the ear per second and depends on the amplitude of the sound wave. What is the unit used to measure the loudness of sound?
(a) hertz
(b) decibel
(c) meter/second
(d) second

7. We can easily distinguish between the sounds of the different singers even without having seen them. This is all due the different quality or timber of their sounds. On what factor does the quality of sound depend?
(a) Wavelength
(b) Waveform
(c) Wave frequency
(d) Wave amplitude

8. Before playing the orchestra in a musical concert, a sitarist tries to adjust the tension and pluck the string suitably. By doing so, he is adjusting
i. Amplitude of the sound
ii. Frequency of the sitar string with the frequency of other musical instruments
iii. Intensity of sound
iv. Loudness of sound
Choose the correct option:
(a) (i) and (iii)
(b) only (ii)
(c) (ii) and (iv)
(d) only (iv)

9. The bats can fly in the darkness of night without colliding with the other objects by emitting special sounds while flying. Which characteristic of sound is used by the bats to navigate?
(a) Ultrasound
(b) Infrasound
(c) Audible sound
(d) None of these

10. Which of the following can produce longitudinal as well as transverse waves under different conditions?
(a) Bats
(b) Slinky
(c) Tuning fork
(d) None of these

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 12 – Sound

Answer Key

1. (c) 2. (a) 3. (c) 4. (a) 5. (a) 6. (b) 7. (b) 8. (b) 9. (a) 10. (b)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!