Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Science Chapter 11 – Work and Energy with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 11 – Work and Energy with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Science: Work and Energy Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Science

Chapter 11 – Work and Energy with Answers

1. A man is carrying the heavy luggage from one platform to the other of a Railway station but still according to the logics of science his work done is said to be zero. Can you opt out the correct reason?
(a) The force is acting along the direction of displacement of luggage
(b) The force is acting perpendicular to the direction of displacement of luggage
(c) The force is acting opposite to the direction of displacement of luggage
(d) None of these

2. When a body falls freely towards the earth, then its total energy
(a) Decreases
(b) Increases
(c) First increases and then decreases
(d) Remains constant

3. When a body like earth is moving in a circular path the work done in that case is zero because:
(a) Centripetal force acts in the direction of motion of the body
(b) Centripetal force acts along the radius of circular path
(c) Gravitational force acts along the radius of circular path
(d) Centrifugal force acts perpendicular to the radius of circular path

4. A car is accelerated on a leveled road and attains a velocity 4 times of its initial velocity. In this process, the kinetic energy of the car
(a) Becomes twice to that of the initial
(b) Becomes four times to that of the initial
(c) Remains the same
(d) Becomes 16 times to that of the initial

5. The momentum of a bullet of mass 20 g fired from a gun is 10 kg m/s. The kinetic energy of this bullet in kJ will be:
(a) 25
(b) 2.5
(c) 0.25
(d) 5

6. Which one of the following is not the unit of energy?
(a) Kilowatt
(b) Kilowatt hour
(c) Joule
(d) Newton meter

7. The form of energy possessed by a flying bird is:
(a) Kinetic energy
(b) Potential energy
(c) Both kinetic and potential energy
(d) Can’t say

8. In the dams water is stored in the high reservoirs and then made to fall down. This falling water then rotates the turbines to generate electricity. In this energy conversion process can you tell the initial and final energies respectively?
(a) Kinetic energy and electrical energy
(b) Potential energy and kinetic energy
(c) Potential energy and electrical energy
(d) Kinetic energy and potential energy

9. A man of mass 50 kg jumps to a height of 1 m. His potential energy at the highest point is(g = 10 m/s2):
(a) 50 J
(b) 500 J
(c) 5 J
(d) 5000 J

10. The type of energy possessed by a simple pendulum, when it is at the mean position is:
(a) Kinetic energy
(b) Potential energy
(c) Kinetic + Potential energy
(d) Sound energy

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 11 – Work and Energy

Answer Key

1. (b) 2. (d) 3. (b) 4. (d) 5. (b) 6. (a) 7. (c) 8. (a) 9. (b) 10. (a)

Share and Enjoy !

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!