Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Science Chapter 10 – Gravitation with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 10 – Gravitation with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Science: Gravitation Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Science

Chapter 10 – Gravitation with Answers

1. The mass of moon is about 0.012 times that of the earth and its diameter is about 0.25 times that of earth. The value of G on the moon will be:
(a) Same as that on the earth
(b) About one-fifth of that on the earth
(c) About one-sixth of that on the earth
(d) About one-fourth of that on the earth

2. An apple falls from a tree because of the gravitational attraction between the earth and the apple. If F1 is the magnitude of the force exerted by the earth on the apple and F2 is the magnitude of the force exerted by the apple on the earth, then
(a) F1 is very much greater than F2
(b) F2 is very much greater than F1
(c) F1 and F2 are equal
(d) F1 is only a little greater than F2

3. The earth and the moon are attracted to each other by gravitational force. The earth attracts the moon with a force that is:
(a) More than that exerted by the moon
(b) Same as that exerted by the moon
(c) Less than that exerted by the moon
(d) Not related to that exerted by the moon

4. A stone is released from the top of a tower of height 19.6 m. Then its final velocity just before touching the ground will be:
(a) 384.16 m/ s
(b) 196 m/s
(c) 19.6 m/s
(d) 3841.4 m/s
(Take g = 9.8 m/s2)

5. Two particles are placed at some distance. If the mass of each of the two particles is doubled, keeping the distance between them unchanged, the value of gravitational force between them will be:
(a) 1/4 times
(b) 4 times
(c) 1/2 times
(d) Unchanged

6. A ball weighing 4 kg of density 4000 kgm-3 is completely immersed in water of density103 kgm-3. What will be the buoyant force acting on it?
(a) 100 N
(b) 10 N
(c) 1600N
(d) 16 N

7. Choose the correct unit for the relative density among the following:
(a) kg/cm
(b) unitless
(c) kg/cm
(d) kg/m3

8. An object having mass equal to 350 g occupies 200 cm3 of the space. When this object is thrown into a river what will be the condition of this object there? (Density of water = 1 g/ cm3)
(a) It will float on the surface of water
(b) It will float fully submerged in the liquid
(c) It will sink in the liquid
(d) It will float partially submerged in the liquid

9. An object is put in three liquids having different densities, one by one. The object floats with 1/9, 2/11 and 3/7 parts of its volume outside the surface of liquids of densities d1, d2 and d3 respectively. Which of the following is the correct order of the densities of three liquids?
(a) d1 > d2 > d3
(b) d2 > d3 > d1
(c) d1 < d2 < d3
(d) d3 > d2 > d1

10. The school bags are generally provided with the broad strips because:
(a) It will spread the force of the bag over the large area of the shoulder of the child producing large pressure
(b) It will spread the force of the bag over the large area of the shoulder of the child producing less pressure
(c) It has become a trend among the students to carry the bags with wide strips
(d) It will spread the force of the bag over the small area of the shoulder of the child producing less pressure

Free Online MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 10 – Gravitation

Answer Key

1. (a) 2. (c) 3. (b) 4. (c) 5. (b) 6. (b) 7. (b) 8. (c) 9. (c) 10. (b)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!