Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Maths Chapter – 9 Areas of Parallelogram and Triangles with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 9 Maths: Chapter – 9 Areas of Parallelogram and Triangles with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT Class 9 Maths: Areas of Parallelogram and Triangles Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Maths

Chapter – 9 Areas of Parallelogram and Triangles with Answers

1. If ABCD is a parallelogram, AE ⊥ DC and CF ⊥ AD. If AB = 10 cm, AE = 6 cm and CF = 5 cm, then AD is equal to:
a. 10cm
B.6cm
c. 12cm
d. 15cm

2. If E, F, G and H are the mid-points of the sides of a parallelogram ABCD, respectively, then ar (EFGH) is equal to:
a. 1/2 ar(ABCD)
b. ¼ ar(ABCD)
c. 2 ar(ABCD)
d. ar(ABCD)

3. If P and Q are any two points lying on the sides DC and AD respectively of a parallelogram ABCD, then:
a. ar(APB) > ar(BQC)
b. ar(APB) < ar(BQC)
c. ar(APB) = ar(BQC)
d. None of the above

4. If ABCD and EFGH are two parallelograms between same parallel lines and on the same base, then:
a. ar (ABCD) > ar (EFGH)
b. ar (ABCD) < ar (EFGH)
c. ar (ABCD) = ar (EFGH)
d. None of the above

5. A median of a triangle divides it into two
a. Congruent triangles
b. Isosceles triangles
c. Right triangles
d. Equal area triangles

6. In a triangle ABC, E is the mid-point of median AD. Then:
a. ar(BED) = 1/4 ar(ABC)
b. ar(BED) = ar(ABC)
c. ar(BED) = 1/2 ar(ABC)
d. ar(BED) = 2 ar(ABC)

7. If D and E are points on sides AB and AC respectively of ΔABC such that ar(DBC) = ar(EBC). Then:
a. DE is equal to BC
b. DE is parallel to BC
c. DE is not equal to BC
d. DE is perpendicular to BC

8. If Diagonals AC and BD of a trapezium ABCD with AB || DC intersect each other at O. Then,
a. ar (AOD) = ar (BOC)
b. ar (AOD) > ar (BOC)
c. ar (AOD) < ar (BOC)
d. None of the above

9. If Diagonals AC and BD of a quadrilateral ABCD intersect at O in such a way that ar(△AOD) = ar(△BOC). Then ABCD is a:
a. Parallelogram
b. Rectangle
c. Square
d. Trapezium

10. If a triangle and a parallelogram are on the same base and between same parallels, then the ratio of the area of the triangle to the area of parallelogram will be:
a. 1:2
b. 3:2
c. 1:4
d. 1:3

MCQ Questions for CBSE Class 9 Maths: Chapter – 9 Areas of Parallelogram and Triangles with Answers

Answer Key

1. (c) 2. (a) 3. (c) 4. (c) 5. (d) 6. (a) 7. (b) 8. (a) 9. (d) 10. (a)

Share and Enjoy !

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!