Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Maths Chapter – 3 Coordinate Geometry with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 9 Maths: Chapter – 3 Coordinate Geometry with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT Class 9 Maths: Coordinate Geometry Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Maths

Chapter – 3 Coordinate Geometry with Answers

1. If the coordinates of a point are (0, -4), then it lies in:
a) X-axis
b) Y-axis
c) At origin
d) Between x-axis and y-axis

2. If the coordinates of a point are (3, 0), then it lies in:
a) X-axis
b) Y-axis
c) At origin
d) Between x-axis and y-axis

3. If the coordinates of a point are (-3,4), then it lies in:
a) First quadrant
b) Second quadrant
c) Third quadrant
d) Fourth quadrant

4. If the coordinates of a point are (-3,-4), then it lies in:
a) First quadrant
b) Second quadrant
c) Third quadrant
d) Fourth quadrant

5. The name of horizontal line in the cartesian plane which determines the position of a point is called:
a) Origin
b) X-axis
c) Y-axis
d) Quadrants

6. The name of vertical line in the cartesian plane which determines the position of a point is called:
a) Origin
b) X-axis
c) Y-axis
d) Quadrants

7. The section formed by horizontal and vertical lines determining the position of point in a cartesian plane is called:
a) Origin
b) X-axis
c) Y-axis
d) Quadrants

8. The point of intersection of horizontal and vertical lines determining the position of point in a cartesian plane is called:
a) Origin
b) X-axis
c) Y-axis
d) Quadrants

9. Points (1,2), (-2,-3), (2,-3);
a) First quadrant
b) Do not lie in the same quadrant
c) Third quadrant
d) Fourth quadrant

10. If x coordinate of a point is zero, then the point lies on:
a) First quadrant
b) Second quadrant
c) X-axis
d) Y-axis

MCQ Questions for CBSE Class 9 Maths: Chapter – 3 Coordinate Geometry with Answers

Answer Key

1. (b) 2. (a) 3. (b) 4. (c) 5. (b) 6. (c) 7. (d) 8. (a) 9. (b) 10. (d)

Share and Enjoy !

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!