Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Maths Chapter – 14 Statistics with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 9 Maths: Chapter – 14 Statistics with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT Class 9 Maths: Statistics Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Maths

Chapter – 14 Statistics with Answers

1. The ratio of sum of observations and total number of observations is called:
a. Mean
b. Median
c. Mode
d. Central tendency

2. The mean of x+2, x+3, x+4 and x-2 is:
a. (x+7)/4
b. (2x+7)/4
c. (3x+7)/4
d. (4x+7)/4

3. The median of the data: 4, 6, 8, 9, 11 is
a. 6
b. 8
c. 9
d. 11

4. The median of the data: 155 160 145 149 150 147 152 144 148 is
a. 149
b. 150
c. 147
d. 144

5. The median of the data: 17, 2, 7, 27, 15, 5, 14, 8, 10, 24, 48, 10, 8, 7, 18, 28 is:
a. 10
b. 24
c. 12
d. 8

6. The mode of the given data: 4, 6, 5, 9, 3, 2, 7, 7, 6, 5, 4, 9, 10, 10, 3, 4, 7, 6, 9, 9 is;
a. 7
b. 9
c. 10
d. 6

7. The value which appears very frequently in a data is called:
a. Mean
b. Median
c. Mode
d. Central tendency

8. The collection of information, collected for a purpose is called:
a. Mean
b. Median
c. Mode
d. Data

9. The mean of the data 2, 3, 4, 5, 0, 1, 3, 3, 4, 3 is
a. 2
b. 2.2
c. 2.4
d. 2.8

10. Which of the following is not a measure of central tendency?
a. Standard deviation
b. Mean
c. Median
d. Mode

MCQ Questions for CBSE Class 9 Maths: Chapter – 14 Statistics with Answers

Answer Key

1. (a) 2. (d) 3. (b) 4. (a) 5. (c) 6. (b) 7. (c) 8. (d) 9. (d) 10. (a)

Share and Enjoy !

3.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!