Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Maths Chapter – 11 Constructions with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 9 Maths: Chapter – 11 Constructions with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT Class 9 Maths: Constructions Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Maths

Chapter – 11 Constructions with Answers

1. Which of the following angles can be constructed using ruler and compass?
a. 35
b. 40
c. 90
d. 50

2. Which of the following angles can be constructed using ruler and compasses?
a. 35
b. 45
c. 95
d. 55

3. Which of these angles we cannot construct it using ruler and compasses?
a. 120
b. 70
c. 60
d. All can be constructed

4. Which of these angles cannot be constructed using ruler and compasses?
a. 120
b. 60
c. 140
d. 135

5. If a, b and c are the lengths of three sides of a triangle, then:
a. a+b>c
b. a-b>c
c. a+b=c
d. a-b=c

6. Which of the following set of lengths can be the sides of a triangle?
a. 2 cm, 4 cm, 1.9 cm
b. 1.6 cm, 3.7 cm. 5.3 cm
c. 5.5 cm, 6.5 cm, 8.9 cm
d. None of the above

7. The side lengths 4cm, 4cm and 4cm can be sides of:
a. Scalene Triangle
b. Isosceles Triangle
c. Equilateral Triangle
d. None of the above

8. To construct a bisector of a given angle, we need:
a. A ruler
b. A compass
c. A protractor
d. Both ruler and compass

9. To construct an angle of 60 degrees, we need to draw first:
a. A ray
b. An arc
c. Two rays
d. A straight line

10. If we want to construct a triangle, given its perimeter, then we need to know:
a. Sum of two sides of triangle
b. Difference between two sides of triangle
c. One base angles
d. Two base angles

MCQ Questions for CBSE Class 9 Maths: Chapter – 11 Constructions with Answers

Answer Key

1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. (c) 5. (a) 6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (a) 10. (d)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!