Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Maths Chapter – 10 Circles with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 9 Maths: Chapter – 10 Circles with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT Class 9 Maths: Circles Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Maths

Chapter – 10 Circles with Answers

1. The center of the circle lies in______ of the circle.
a. Interior
b. Exterior
c. Circumference
d. None of the above

2. The longest chord of the circle is:
a. Radius
b. Arc
c. Diameter
d. Segment

3. Equal _____ of the congruent circles subtend equal angles at the centers.
a. Segments
b. Radii
c. Arcs
d. Chords

4. If chords AB and CD of congruent circles subtend equal angles at their centres, then:
a. AB = CD
b. AB > CD
c. AB < AD
d. None of the above

5. If there are two separate circles drawn apart from each other, then the maximum number of common points they have:
a. 0
b. 1
c. 2
d. 3

6. The angle subtended by the diameter of a semi-circle is:
a. 90
b. 45
c. 180
d. 60

7. If AB and CD are two chords of a circle intersecting at point E, as per the given figure. Then:


a.∠BEQ > ∠CEQ
b. ∠BEQ = ∠CEQ
c. ∠BEQ < ∠CEQ
d. None of the above

8. If a line intersects two concentric circles with centre O at A, B, C and D, then:
a. AB = CD
b. AB > CD
c. AB < CD
d. None of the above

9. In the below figure, the value of ∠ADC is:


a. 60°
b. 30°
c. 45°
d. 55°

10. In the given figure, find angle OPR.


a. 20°
b. 15°
c. 12°
d. 10°

MCQ Questions for CBSE Class 9 Maths: Chapter – 10 Circles with Answers

Answer Key

1. (a) 2. (c) 3. (d) 4. (a) 5. (a) 6. (c) 7. (b) 8. (a) 9. (c) 10. (d)

Share and Enjoy !

2 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!