Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Maths Chapter – 1 Number System with Answers

Free Online MCQ Questions for Class 9 Maths: Chapter – 1 Number System with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Maths with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT Class 9 Maths: Number System Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 9 Maths

Chapter – 1 Number System with Answers

1. Can we write 0 in the form of p/q?
a. Yes
b. No
c. Cannot be explained
d. None of the above

2. The three rational numbers between 3 and 4 are:
a. 5/2,6/2,7/2
b. 13/4,14/4,15/4
c. 12/7,13/7,14/7
d.11/4,12/4,13/4

3. In between any two numbers there are:
a. Only one rational number
b. Many rational numbers
c. Infinite rational numbers
d. No rational number

4. Every rational number is:
a. Whole number
b. Natural number
c. Integer
d. Real number

5. √9 is a __________ number.
a. Rational
b. Irrational
c. Neither rational or irrational
d. None of the above

6. Which of the following is an irrational number?
a. √16
b. √(12/3)
c. √12
d. √100

7. 3√6 + 4√6 is equal to:
a. 6√6
b. 7√6
c. 4√12
d. 7√12

8. √6 x √27 is equal to:
a. 9√2
b. 3√3
c. 2√2
d. 9√3

9. Which of the following is equal to x3?
a. x6-x3
b. x6.x3
c. x6/x3
d. (x6)3

10. Which of the following are irrational numbers?
a. √23
b. √225
c. 0.3796
d. 7.478478

MCQ Questions for CBSE Class 9 Maths: Chapter – 1 Number System with Answers

Answer Key

1. (a) 2. (b) 3. (c) 4. (d) 5. (a) 6. (c) 7. (b) 8. (a) 9. (c) 10. (a)

Share and Enjoy !

3.5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!