Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 History: Chapter – 8 Clothing A Social History with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science History Chapter – 8 Clothing A Social History with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science History: Clothing A Social History Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science History

Chapter – 8 Clothing A Social History with Answers

1. The existing dress codes in Europe were swept away by
(a) American Revolution
(b) French Revolution
(c) Russian Revolution
(d) The First World War

2. The simplicity of clothing of ‘Sans-Culottes’ was meant to express
(a) the poverty among the common people
(b) the prosperity of textile industries
(c) the idea of equality
(d) none of the above

3. When did women in England start agitating for democratic rights?
(a) 1820s
(b) 1830s
(c) 1840s
(d) 1850s

4. Who was the first American dress reformer to launch loose tunics?
(a) Mrs Amelia Bloomer
(b) Martha Somerville
(c) Queen Victoria
(d) None of the above

5. Which of the following events had an impact on the dressing style of women?
(a) Women working in industries during the First and Second World Wars.
(b) Gymnastics and games entered school curriculum for women.
(c) The Battle of Waterloo
(d) Both (a) and (b)

6. To some Indians western clothes were a sign of
(a) Progress
(b) modernity
(c) Freedom from poverty
(d) both (a) and (b)

7. Wearing of which two things created misunderstanding and conflict between the British and the Indians?
(a) the wearing of turban and shoes
(b) the umbrella and gold ornaments
(c) the wearing of saris and dhotis
(d) The wearing of gowns and long skirts

8. What was the idea of national dress as suggested by Rabindranath Tagore?
(a) Combination of Hindu and Muslim dress
(b) Combination of Indian and European dress
(c) Only Hindu dress
(d) Combination Hindu and Parsi dress

9. In reaction to which measure of the British did the Swadeshi Movement begin?
(a) Partition of Bengal in 1905
(b) Surat split in 1907
(c) Starting of World War I in 1914
(d) Montague-Chelmsford Reforms of 1919

10. In which year did Gandhi adopt dhoti?
(a) 1913
(b) 1915
(c) 1921
(d) 1928

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science History: Chapter – 8 Clothing A Social History

Answer Key

1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (d) 7. (a) 8. (a) 9. (a) 10. (c)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!