Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 History: Chapter – 7 History and Sport The Story of Cricket with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science History Chapter – 7 History and Sport The Story of Cricket with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science History: History and Sport The Story of Cricket Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science History

Chapter – 7 History and Sport The Story of Cricket with Answers

1. There were revision of laws by MCC between 1770s and 1780s. They were:
(a) The weight of the ball and the width of the bat were specified
(b) The first leg-before law was published in 1774
(c) The third stump became common, and the first six seam cricket ball was created
(d) All the above

2. There was a quarrel between the Bombay Gymkhana (a Whites only club) and the ParsiClub, because :
(a) The Parsis complained that the public park was left unfit for cricket because the polopolies of the Gymkhana Club dug up the surface
(b) The colonial authorities were prejudiced in favour of their own White compatriots
(c) The White cricket elite in India offered no help to the enthusiastic Parsis
(d) All the above

3. When was the Marylebone Cricket Club founded?
(a) 1760
(b) 1787
(c) 1788
(d) 1895

4. The reason that cricket has originated from the villages is/are
(a) Cricket matches had no time limit
(b) Vagueness of the size of the cricket ground
(c) Cricket’s most important tools are all made of pre-industrial materials
(d) All the above

5. The poor who played cricket for a living were called
(a) needy
(b) entertainers
(c) professionals
(d) commons

6. In which of these countries was cricket established as a popular sport?
(a) South Africa, Zimbabwe
(b) Australia, New Zealand
(c) West Indies, Kenya
(d) All the above

7. What was the term ‘tournament’ called initially?
(a) Triangular
(b) Quadrangular
(c) Angular
(d) Pentangular

8. How did the cricket boards become rich?
(a) By organising large number of matches
(b) Through patronage from rich industrialists
(c) By selling television rights to television companies
(d) None of the above

9. When was the first World Cup successfully staged?
(a) 1972
(b) 1973
(c) 1974
(d) 1975

10. The first hockey club in India was started in
(a) Bombay
(b) Madras
(c) Bangalore
(d) Calcutta

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science History: Chapter – 7 History and Sport The Story of Cricket

Answer Key

1. (d) 2. (d) 3. (b) 4. (d) 5. (c) 6. (b) 7. (b) 8. (c) 9. (d) 10. (d)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!