Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 History: Chapter – 6 Peasants and Farmers with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science History Chapter – 6 Peasants and Farmers with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science History: Peasants and Farmers Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science History

Chapter – 6 Peasants and Farmers with Answers

1. In which year was the mechanical reaper invented?
(a) 1830
(b) 1831
(c) 1832
(d) 1833

2. Which method of cultivation was adopted by the white settlers in the USA?
(a) shifting cultivation
(b) primitive cultivation
(c) intensive agriculture
(d) none of the above

3. Which country was not involved in the triangular trade?
(a) England
(b) China
(c) India
(d) America

4. Which country became the bread basket of the world?
(a) England
(b) America
(c) Japan
(d) France

5. The white settlers swept into the Great Plains across the River Mississippi after the
(a) 1830s
(b) 1840s
(c) 1850s
(d) 1860s

6. The continuous movement of the pastoral communities helps in
(a) Recovery of the pastures
(b) prevention of their overuse
(c) Reduction in the demand of houses
(d) both A and B

7. Why did the white settlers want to push away the Indian Americans from their lands?
(a) The land possessed by the Indians could be turned into cultivated fields
(b) Forest timber could be exported, animals hunted for skins, mountains mined for gold and Minerals
(c) Both (a) and (b)
(d) It was a committed policy of the US Government

8. Which of these reasons led to a radical transformation of the landscape by the early 20th century?
(a) White Americans had moved westward
(b) Local tribes were displaced
(c) Entire landscape was carved into different agricultural belts in the USA
(d) All the above

9. In the 19th century, the two major commercial crops India came to produce for the world Market were
(a) indigo
(b) opium
(c) maize
(d) both (a) and (b)

10. Name the US President who said “Plant more wheat, wheat will win the war.”
(a) President Roosevelt
(b) President Clinton
(c) President Bush
(d) President Wilson

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science History: Chapter – 6 Peasants and Farmers

Answer Key

1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (b) 5. (d) 6. (d) 7. (c) 8. (d) 9. (d) 10. (d)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!