Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 History: Chapter – 4 Forest Society and Colonialism with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science History Chapter – 4 Forest Society and Colonialism with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science History: Forest Society and Colonialism Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science History

Chapter – 4 Forest Society and Colonialism with Answers

1. Tendu leaves are used in making
(a) bidis
(b) plates
(c) baskets
(d) umbrellas

2. The railway network expanded rapidly in India from the
(a) 1820s
(b) 1830s
(c) 1850s
(d) 1860s

3. The Imperial Forest Research Institute was set up at
(a) Allahabad
(b) Darjeeling
(c) Dehradun
(d) Shimla

4. Baigas are a forest community of
(a) Central India
(b) North India
(c) South india
(d) North-east india

5. The colonial power in Indonesia were the
(a) English
(b) Dutch
(c) French
(d) Portuguese

6. Who were the colonial power in Indonesia?
(a) British
(b) Dutch
(c) French
(d) Portuguese

7. Where did the Dutch start forest management in Indonesia?
(a) Java
(b) Sumatra
(c) Bali
(d) None of the above

8. The Kalangs resisted the Dutch in
(a) 1700
(b) 1750
(c) 1770
(d) 1800

9. What was the system of ‘blandongdiensten’?
(a) A system of education
(b) Industrialisation
(c) First imposition of rent on land and then exemption
(d) None of the above

10. What was the policy followed by the British in India towards forests during the First and the Second World Wars?
(a) The forest department cut trees freely to meet British war needs
(b) Cutting of trees was strictly prohibited for everyone, including the British
(c) More and more trees were planted to give employment to Indians
(d) None of the above

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science History: Chapter – 4 Forest Society and Colonialism

Answer Key

1. (a) 2. (d) 3. (c) 4. (a) 5. (b) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (c) 10. (b)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!