Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 History: Chapter – 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science History Chapter – 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science History: Socialism in Europe and the Russian Revolution Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science History

Chapter – 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers

1. The leader of the Bolshevik party was
(a) Stalin
(b) Lenin
(c) Karl Marx
(d) Louis Blanc

2. Tsarist power in Russia collapsed in the year
(a) 1905
(b) 1916
(c) 1917
(d) 1920

3. Tsarina Alexandra was of the
(a) German origin
(b) French origin
(c) Russian origin
(d) Dutch origin

4. Jadidists were ………………… within the Russian empire.
(a) Muslim reformers
(b) Muslim educationists
(c) Parsi reformers
(d) German refugees

5. The main occupation of the people of Russia in the beginning of the twentieth century was
(a) manufacturing
(b) poultry farming
(c) fishing
(d) agriculture

6. A Labour Party in Britain was formed by socialist and
(a) trade unionists
(b) peasants
(c) industrialists
(d) young students

7. The Central powers during the First World War included countries like Germany, Turkey and
(a) France
(b) Austria
(c) Britain
(d) Russia

8. The name associated with April Theses is
(a) Karl Marx
(b) Robert Owen
(c) Lenin
(d) Stalin

9. The successor of Lenin was
(a) Stalin
(b) Kerenskii
(c) Trotskii
(d) Louis Blance

10. Budeonovka was the name given to the Soviet
(a) boots
(b) coat
(c) scarf
(d) hat

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science History: Chapter – 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution

Answer Key

1. (b) 2. (c) 3. (a) 4. (a) 5. (d) 6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (d)

Share and Enjoy !

3.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sujeet

Great webpage.
I think the answer of the first question is wrong.😅
And also can you add some more questions asap.

ʀᴀᴊ

ᴛʜᴇ ᴀɴsᴡᴇʀ ᴋᴇʏ ʜᴀs ʙᴇᴇɴ ɢɪᴠᴇɴ ᴄʜᴇᴄᴋ ɪᴛ 😄 ᴘᴇʀʜᴀᴘs ʏᴏᴜ ᴅɪsɴᴛ ᴄʜᴇᴄᴋ ɪᴛ ……….ᴛʜᴀɴᴋʏᴏᴜ…….

Bhavya Diwakar

You have not given answers with question.😒

error: Content is protected !!