Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Geography: Chapter – 6 Population with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Geography Chapter – 6 Population with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science Geography: Population Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science Geography

Chapter – 6 Population with Answers

1. Migrations change the number, distribution and composition of the population in
(a) the area of departure
(b) the area of arrival
(c) both the area of departure and arrival
(d) none of the above

2. A large proportion of children in a population is a result of
(a) high birth rates
(b) high life expectances
(c) high death rates
(d) more married couples

3. The magnitude of population growth refers to
(a) the total population of an area
(b) the number of persons added each year
(c) the rate at which the population increases
(d) the number of females per thousand males

4. According to the census 2001, a ‘literate’ persons is one who
(a) can read and write his/her name
(b) can read and write any language
(c) is 7 years old and can read and write any language with understanding
(d) knows the 3‘R’s (readings, writing, arithmetic)

5. Which one of the following country has higher population density than India?
(a) Bangladesh
(b) Nepal
(c) Korea
(d) Canada

6. What percentage of India’s population resides in the most populated state of India, Uttar Pradesh?
(a) 38.96 per cent
(b) 14.37 per cent
(c) 16.16 per cent
(d) 20.56 per cent

7. Which state has the lowest population in India?
(a) Uttar Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) All of these

8. India accounts for what percentage of the world population?
(a) 16.7 per cent
(b) 20 per cent
(c) 15 per cent
(d) 18.6 per cent

9. Which is the point of reference from which all other elements are observed?
(a) Fauna
(b) Population
(c) Flora
(d) All of these

10. Which one of the following state of India has very low population density?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Sikkim
(c) Orissa
(d) All of these

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science Geography: Chapter – 6 Population

Answer Key

1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (c) 7. (c) 8. (a) 9. (b) 10. (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!