Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Geography: Chapter – 5 Natural Vegetation and Wildlife with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Geography Chapter – 5 Natural Vegetation and Wildlife with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science Geography: Natural Vegetation and Wildlife Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science Geography

Chapter – 5 Natural Vegetation and Wildlife with Answers

1. To which one of the following types of vegetation does rubber belong to?
(a) Tundra
(b) Tidal
(c) Himalayan
(d) Tropical Evergreen

2. Cinchona trees are found in the areas of rainfall more than
(a) 100 cm
(b) 50 cm
(c) 70 cm
(d) less than 50 cm

Question 3. In which of the following state is the Simlipal bio-reserve located?
(a) Punjab
(b) Delhi
(c) Odisha
(d) West Bengal

4. Which one of the following bio-reserves of India is not included in the world network of bio-reserve?
(a) Manas
(b) Nilgiri
(c) Gulf of Mannar
(d) Nanda Devi

5. The yak, shaggy-horned wild ox and the Tibetan antelope are found in which one of the following regions?
(a) Tibet
(b) Uttarakhand
(c) Himachal Pradesh
(d) Ladakh

6. Which term is used to denote animal species of a particular region or period?
(a) Fauna
(b) Ferns
(c) Flora
(d) None of these

7. Which term is used for virgin vegetation, which have come from outside India are termed as exotic plants.
(a) Indigenous plants
(b) Endemic species
(c) Exotic Plants
(d) None of these

8. Which term is used for the original plant cover of an area which has grown naturally?
(a) Garden
(b) Agriculture
(c) Virgin Vegetation
(d) Indigenous species

9. Which is not included in the group of non-flowering plants?
(a) Orchids
(b) Algae
(c) Fungi
(d) None of these

10. How do forests influences the climate of a place?
(a) Modify local climate
(b) Control wind force and temperature
(c) Cause rainfall
(d) All the above

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science Geography: Chapter – 5 Natural Vegetation and Wildlife

Answer Key

1. (d) 2. (a) 3. (c) 4. (a) 5. (d) 6. (a) 7. (c) 8. (c) 9. (a) 10. (d)

Share and Enjoy !

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!