Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Geography: Chapter – 4 Climate with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Geography Chapter – 4 Climate with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science Geography: Climate Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science Geography

Chapter – 4 Climate with Answers

1. Which one of the following places receives the highest rainfall in the world?
(a) Silchar
(b) Mawsynram
(c) Cherrapunji
(d) Guwahati

2. The wind blowing in the northern plains in summers in known as:
(a) Kaal Baisakhi
(b) Loo
(c) Trade winds
(d) None of the above

3. Which one of the following causes rainfall during winters in north-western part of India?
(a) Cyclonic depression
(b) Retreating monsoon
(c) Western disturbances
(d) Southwest monsoon

4. Monsoon arrives in India approximately in:
(a) Early May
(b) Early July
(c) Early June
(d) Early August

5. Which one of the following characteristics the cold weather season in India?
(a) Warm days and warm nights
(b) Warm days and cold nights
(c) Cool days and cold nights
(d) Cold days and warm nights.

6. In which place in India are houses built on stilts?
(a) Bihar
(b) Assam
(c) Goa
(d) None of these

7. In which places of India there is very little difference between day and night temperatures?
(a) Bihar
(b) Bangalore
(c) Thiruvananthapuram
(d) All of these

8. Most parts of India receive rainfall during which of the following months?
(a) June to September
(b) May to July
(c) September to March
(d) None of these

9. Kal Baisakhi is associated with:
(a) Punjab
(b) Odisha
(c) Karnataka
(d) West Bengal

10. What do you mean by weather?
(a) State of the atmosphere over an area at any point of time
(b) Envelope of air surrounding earth
(c) Generalised monthly atmospheric conditions.
(d) None of these

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science Geography: Chapter – 4 Climate

Answer Key

1. (b) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (b) 6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (d) 10. (a)

Share and Enjoy !

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!