Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Geography: Chapter – 3 Drainage with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Geography Chapter – 3 Drainage with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science Geography: Drainage Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science Geography

Chapter – 3 Drainage with Answers

1. The city located on the water divide between the Indus and the Ganga river system is
(a) Jabalpur
(b) Ambala
(c) Meerut
(d) Chandigarh

2. Which river is called the Dihang when it enters India in Arunachal Pradesh
(a) The Ganga
(b) The Brahmaputra
(c) The Indus
(d) The Kaveri

3. The world’s largest drainage basin is of the
(a) Amazon river
(b) Nile river
(c) Ganga river
(d) Hwang Ho river

4. Which one of the following peninsular river of India flows west and makes estuaries?
(a) The Krishna
(b) The Mahanadi
(c) The Godavari
(d) The tapi

5. The Vembanad Lake is located in
(a) Kerala
(b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu
(d) Odisha

6. Which one of the following lake is artificial?
(a) Sambhar
(b) Chilika
(c) Pulicat
(d) Rana Pratap sagar

7. Which of the peninsular rivers is called the ‘Dakshin Ganga’?
(a) The Mahanadi
(b) The Krishna
(c) Godavari
(d) tha tapi

8. The valley of Kashmir is famous for the
(a) Dal Lake
(b) houseboats
(c) shikaras
(d) all of the above

9. The Ganga Action Plan (GAP) Phase-I was started in the year:
(a) 1970
(b) 1975
(c) 1980
(d) 1985

10. The drainage basin of the Mahanadi is not shared by
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Chhattisgarh
(d) Jharkhand

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science Geography: Chapter – 3 Drainage

Answer Key

1. (b) 2. (b) 3. (a) 4. (d) 5. (a) 6. (d) 7. (c) 8. (d) 9. (d) 10. (a)

Share and Enjoy !

2 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!