Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 9 Geography: Chapter – 2 Physical Features of India with Answers

MCQ Questions for Class – 9 Social Science Geography Chapter – 2 Physical Features of India with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 9 Social Science Geography: Physical Features of India Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class -9 Social Science Geography

Chapter – 2 Physical Features of India with Answers

1. The northern most range of the Himalayas is known as
(a) Himadri
(b) lesser Himalaya
(c) Shivalik
(d) none of the above.

2. The Kangra and Kullu valley are located in
(a) Uttarakhand
(b) Jammu and Kashmir
(c) Himachal Pradesh
(d) Uttar Pradesh

3. Majuli is a riverine island located in the river
(a) Ganga
(b) Brahmaputra
(c) Yamuna
(d) Kaveri

4. Dudhwa National Park is located in the state of
(a) Assam
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan

5. The soil containing calcareous deposits is locally known as
(a) Bhangar
(b) Khadar
(c) Bhabar
(d) Kankar

6. The highest peak in the Eastern Ghats is
(a) Anai Mudi
(b) Doda Betta
(c) Ooty
(d) Mahendragiri

7. Jaisalmer is in
(a) Himachal Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Uttar Pradesh

8. Barchans are found in
(a) desert regions
(b) plains
(c) plateaus
(d) hilly regions

9. The northern part of the western coast is called the
(a) Konkan
(b) Kannad plain
(c) Malabar coast
(d) Coromandel coast

10. Lake Chilika lies in the state of
(a) Jharkhand
(b) Telangana
(c) Odisha
(d) Tamil Nadu

MCQ Questions for CBSE Class 9 Social Science Geography: Chapter – 2 Physical Features of India

Answer Key

1. (a) 2. (c) 3. (d) 4. (b) 5. (d) 6. (d) 7. (b) 8. (a) 9. (a) 10. (c)

Share and Enjoy !

3.8 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anshul Jindal (Director-SRC)

can you explain, what you mean by scammm?

error: Content is protected !!