Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 9 The Living Organisms and Their Surroundings with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 9 The Living Organisms and Their Surroundings with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Science with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Science – ‘The Living Organisms and Their Surroundings’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

MCQ Questions for Class – 6th Science

Chapter – 9 The Living Organisms and Their Surroundings with Answers

1. Which one of the following statements is correct?

(a) Several kinds of plants and animals may share the same habitat.

(b) All the animals and plants in a habitat are adopted to it.

(c) Both the statements are correct.

(d) None of these is correct.

2. Animals and plants have certain features which make them to survive in a particular habitat. This is called

(a) adaptation

(b) speciation

(c) specialisation

(d) evolution

3. Which is a biotic component of environment?

(a) Plants

(b) Animals

(c) Microorganisms

(d) All of these

4. Which is not an abiotic component of environment?

(a) Soil

(b) Bacteria

(c) Water

(d) Air

5. Which is an example of an animal found in mountain region?

(a) Leopard

(b) Yak

(c) Mountain goat

(d) All of these

6. What are the characteristics of a desert plant?

(a) No leaves or very small leaves

(b) Spines

(c) Deep roots

(d) All of these

7. Respiration in aquatic animals occurs by

(a) lungs

(b) gills

(c) nostrils

(d) legs

8. Which is an aquatic adaptation?

(a) Streamlined body

(b) Light and hollow bones

(c) Hair on body

(d) Gills

9. Bending of a stem towards sunlight is called

(a) geotropism

(b) phototropism

(c) hydrotropism

(d) nasticism

10. Sunken stomata are present in

(a) hydrophytes

(b) epiphytes

(c) xerophytes

(d) mesophytes

MCQ Questions of CBSE Class – 6th Science Chapter – 9 The Living Organisms and Their Surroundings with Answers

Answer Key

1. (c) 2. (a) 3. (d) 4. (b) 5. (d) 6. (d) 7. (b) 8. (a) 9. (b) 10. (c)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!