Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 8 Body Movements with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 8 Body Movements with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Science with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Science – ‘Body Movements’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

MCQ Questions for Class – 6th Science

Chapter – 8 Body Movements with Answers

1. Skeleton of human body is made up of

(a) bones

(b) cartilage

(c) both bones and cartilage

(d) None of these

2. Human skeleton comprises

(a) skull and backbone

(b) ribs and breast bone

(c) shoulder and hip bones

3. Fixed joints are found in

(a) lower jaw

(b) skull

(c) hands

(d) hip bone

4. Knee joints are

(a) hinge joints

(b) ball and socket joints

(c) pivotal joints

(d) fixed joints

5. Fish swims by

(a) forming loops alternately on two sides of the body

(b) forming loops on single side

(c) somersalting

(d) alternate dipping and coming up

6. Which one of the following is the characteristics of birds?

(a) Strong muscles

(b) Light bones

(c) Hollow bones

(d) All of these

7. In cockroaches, the body parts helping in movement are

(a) three pairs of legs and two pairs of wings

(b) two pairs of legs and two pairs of wings

(c) two pairs of legs and three pairs of wings

(d) none of these

8. Muscular foot is a locomotary organ in

(a) snakes

(b) earthworm

(c) housefly

(d) snails

9. The organ that protects the main nerve cord is

(a) skull

(b) backbone

(c) breast bone

(d) chest bone

10. The number of cervical vertebrae in man is

(a) ten

(b) five

(c) seven

(d) eight

MCQ Questions of CBSE Class – 6th Science Chapter – 8 Body Movements with Answers

Answer Key

1. (c) 2. (d) 3. (b) 4. (a) 5. (a) 6. (d) 7. (a) 8. (a) 9. (a) 10. (c)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!