Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 7 Getting to Know Plants with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 7 Getting to Know Plants with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Science with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Science – ‘Getting to Know Plants’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

MCQ Questions for Class – 6th Science

Chapter – 7 Getting to Know Plants with Answers

1. Which is an example of a shrub?

(a) Spinach

(b) Mango tree

(c) Tomato plant

(d) Lemon

2. Which of the following type of plants has thick, hard and woody stem?

(a) Tree

(b) Shrub

(c) Herb

(d) All of these

3. Which is not a part of a leaf?

(a) Petiole

(b) Lamina

(c) Veins

(d) Nodes

4. Parallel venation is not found in

(a) sugarcane

(b) peepal

(c) maize

(d) wheat

5. Which one of the following is a function of leaves?

(a) Photosynthesis

(b) Transpiration

(c) Both (a) and (b)

(d) Support fruits

6. Leaf venation and type of root is correctly paired in

(a) parallel venation, fibrous roots

(b) parallel venation, taproot

(c) no relation exists in leaf venation and type of roots

(d) reticulate venation, fibrous roots

7. Male reproductive part of flower is

(a) sepals

(b) petals

(c) stamens

(d) pistil

8. Which is a correct set of parts of a pistil?

(a) Ovary, style and filament

(b) Ovary style and stigma

(c) Ovary, anther and filament

(d) Filament and anther

9. Which of the following has fibrous root?

(a) Peas

(b) Wheat

(c) Radish

(d) Neem

10. The process of loss of water by a plant through leaves is called

(a) evaporation

(b) condensation

(c) photosynthesis

(d) transpiration

MCQ Questions of CBSE Class – 6th Science Chapter – 7 Getting to Know Plants with Answers

Answer Key

1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (b) 6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (a) 10. (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!