Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 6 Changes Around Us with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 6 Changes Around Us with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Science with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Science – ‘Changes Around Us’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

MCQ Questions for Class – 6th Science

Chapter – 6 Changes Around Us with Answers

1. Which of the following changes can be reversed?

(a) Raw egg to boiled egg

(b) Wet clothes to dry clothes

(c) Bud to flower

(d) Cow dung to biogas

2. Which of the following changes cannot be reversed?

(a) Milk to paneer

(b) Cold milk to hot milk

(c) Yam to knitted sweater

(d) Wet clothes to dry clothes

3. Metal rim is fixed to the wooden cart wheel by

(a) heating metal rim

(b) heating wooden wheel

(c) cooling metal rim

(d) cooling wooden wheel

4. On heating metal rim

(a) expands

(b) contracts

(c) depends how much it is heated

(d) depends as the type of meted

5. Which one of the steps while burning a candle is not reversible?

(a) Melting of solid wax

(b) liquid wax changes into vapours

(c) Wax vapour bums into flame

(d) All of these

6. Which is a way to make a change happen?

(a) Heating a substance

(b) Cooling a substance

(c) Mixing a substance with another substance

(d) All of these

7. Rusting of iron is an example of

(a) slow change

(b) fast change

(c) reversible change

(d) physical change

8. Conversion of a solid to liquid by heating is called

(a) evaporation

(b) melting

(c) condensation

(d) freezing

9. Which of the following is not a man-made change?

(a) Change of day and night

(b) Burning of fuels

(c) Drying of clothes

(d) Tearing of paper

10. Which of the following is a chemical change?

(a) Evaporation of water

(b) Burning of fuels

(c) Moving of a wheel

(d) Breaking of a brick

MCQ Questions of CBSE Class – 6th Science Chapter – 6 Changes Around Us with Answers

Answer Key

1. (b) 2. (a) 3. (a) 4. (a) 5. (c) 6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (a) 10. (b)

Share and Enjoy !

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!