Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 5 Separation of Substances with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 5 Separation of Substances with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Science with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Science – ‘Separation of Substances’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

MCQ Questions for Class – 6th Science

Chapter – 5 Separation of Substances with Answers

1. Butter is separated from milk by

(a) sedimentation

(b) filtration

(c) churning

(d) decantation

2. Filtration is a method to separate the components of a

(a) solution

(b) mixture of a liquid and an insoluble substance

(c) both (a) and (b)

(d) pure substance

3. Threshing is done by

(a) beating

(b) bullocks

(c) machines

(d) all of these

4. Which method is used to separate pebbles and stones from sand?

(a) Handpicking

(b) Winnowing

(c) Sieving

(d) Any of these

5. The components of a solution (say sugar in water) can be separated by

(a) filtration

(b) evaporation

(c) sedimentation

(d) decantation

6. Sand from water is separated by

(a) sieving

(b) evaporation

(c) filtration

(d) sedimentation and decantation

7. The process of conversion of water vapours into liquid is called

(a) condensation

(b) decantation

(c) sedimentation

(d) evaporation

8. The process of conversion of water into its vapours is called

(a) evaporation

(b) condensation

(c) guttation

(d) transpiration

9. A mixture of ammonium chloride and sand is separated by

(a) evaporation

(b) decantation

(c) sublimation

(d) filtration

10. The property which forms the basis of sieving

(a) difference in weight

(b) difference in colour

(c) difference in shape

(d) difference in size

MCQ Questions of CBSE Class – 6th Science Chapter – 5 Separation of Substances with Answers

Answer Key

1. (c) 2. (b) 3. (d) 4. (c) 5. (b) 6. (d) 7. (a) 8. (a) 9. (c) 10. (d)

Share and Enjoy !

2 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!