Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 4 Sorting Materials Into Groups with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 4 Sorting Materials Into Groups with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Science with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Science – ‘Sorting Materials Into Groups’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

MCQ Questions for Class – 6th Science

Chapter – 4 Sorting Materials Into Groups with Answers

1. What makes the basis of sorting materials into groups?

(a) Similarities in their properties

(b) Differences in their properties

(c) Both similarities and differences in their properties

(d) All of these

2. Which one will show a metallic lustre?

(a) Any surface of a metal

(b) Freshly cut surface of a metal

(c) Freshly cut surface of non-metal

(d) Surfaces of all materials

3. An oily thin paper sheet will be

(a) transparent

(b) translucent

(c) opaque

(d) cannot be predicted

4. Purpose of sorting material into groups is

(a) to rtudy their properties

(b) convenience

(c) both (a) and (b)

(d) inconvenience

5. Which is a set of transparent materials?

(a) Glass and air

(b) Water and glass

(c) Water and air

(d) All of these

6. Choose the opaque object from the following:

(a) Charcoal

(b) Air

(c) Glass

(d) Water

7. Which one of the following is not soluble in water?

(a) Turmeric powder

(b) Common salt

(c) Alum

(d) All are soluble

8. Which object shines?

(a) Plastic toy

(b) Cotton shirt

(c) Steel spoon

(d) Stone piece

9. Which of the following has reddish brown colour?

(a) Gold

(b) Copper

(c) Iron

(d) Brass

10. Which one of the following is insoluble in water?

(a) Alcohol

(b) Sodium chloride

(c) Coconut oil

(d) Sugar

MCQ Questions of CBSE Class – 6th Science Chapter – 4 Sorting Materials Into Groups with Answers

Answer Key

1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. (c) 5. (d) 6. (a) 7. (a) 8. (c) 9. (c) 10. (c)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!