Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 3 Fibre to Fabric with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 3 Fibre to Fabric with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Science with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Science – ‘Fibre to Fabric’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

MCQ Questions for Class – 6th Science

Chapter – 3 Fibre to Fabric with Answers

1. Which one of the following is a synthetic fibre?

(a) Nylon

(b) Rayon

(c) Polyester

(d) All of these

2. Which is a natural fibre?

(a) Silk

(b) Nylon

(c) Rayon

(d) All of these

3. The clothes are made up of thinner and thinner strands called

(a) yam

(b) thread

(c) fibre

(d) fabric

4. Separation of fibres of cotton from its seeds is known as

(a) weaving

(b) spinning

(c) knitting

(d) ginning

5. Jute fibres are obtaine from

(a) stem of jute plant

(b) seeds of jute plant

(c) fruit covering of jute plant

(d) roots of jute plant

6. Number of yams used to make fabric by weaving and knitting are

(a) two sets of yams in each case

(b) single yam in each case

(c) two sets of yams in weaving and single in knitting

(d) single yam in weaving and two sets in knitting

7. Weaving of fabric is done in

(a) handlooms

(b) power looms

(c) both (a) and (b)

(d) takli

8. Which one is spinning device?

(a) Takli

(b) Loom

(c) Charkha

(d) Both (a) and (c)

9. Which of the following is a plant fibre?

(a) Wool

(b) Silk

(c) Cotton

(d) Nylon

10. The right time to cut jute plants is

(a) matured stage

(b) before flowering stage

(c) flowering stage

(d) any time after flowering

MCQ Questions of CBSE Class – 6th Science Chapter – 3 Fibre to Fabric with Answers

Answer Key

1. (d) 2. (a) 3. (c) 4. (d) 5. (a) 6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (c) 10. (c)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!