Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 2 Components of Food with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 2 Components of Food with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Science with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Science – ‘Components of Food’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

MCQ Questions for Class – 6th Science

Chapter – 2 Components of Food with Answers

1. The food components needed by our body are called

(a) ingredients

(b) nutrients

(c) fragments

(d) ornaments

2. Carbohydrates can be tested by using

(a) iodine solution

(b) caustic soda

(c) copper sulphate

(d) fehling solution

3. Which one of the following is an energy giving component?

(a) Protein

(b) Vitamins and minerals

(c) Roughage

(d) Carbohydrates and fats

4. Vitamins and minerals are

(a) protective food

(b) energy giving food

(c) body building food

(d) roughage

5. Roughage helps in

(a) protecting our body from diseases

(b) movement of bowel

(c) providing energy

(d) building and repair of various body parts

6. Scurvy is caused due to the deficiency of

(a) vitamin A

(b) vitamin B

(c) vitamin C

(d) vitamin D

7. Diseases caused due to the deficiency of vitamins are known as

(a) dietary diseases

(b) cronic diseases

(c) deficiency diseases

(d) transmitted diseases

8. All the deficiency diseases can be prevented by

(a) cleanliness

(b) taking medicine at proper time

(c) vaccination

(d) taking balanced diet

9. Which of the following food items contains carbohydrates?

(a) Rice

(b) Gram

(c) Cabbage

(d) Pulses

10. Night blindness is caused due to deficiency of

(a) vitamin A

(b) vitamin B

(c) vitamin C

(d) vitamin D

MCQ Questions of CBSE Class – 6th Science Chapter – 2 Components of Food with Answers

Answer Key

1. (b) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (b) 6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (a) 10. (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!