Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 15 Air Around Us with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 15 Air Around Us with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Science with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Science – ‘Air Around Us’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

MCQ Questions for Class – 6th Science

Chapter – 15 Air Around Us with Answers

1. Major part of the air is constituted by

(a) nitrogen

(b) oxygen

(c) carbon dioxide

(d) inert gases

2. Which of the following gas helps in burning? ,

(a) Nitrogen

(b) Oxygen

(c) Carbon dioxide

(d) Carbon monoxide

3. Which of the following gas we use in breathing?

(a) Carbon dioxide

(b) Nitrogen

(c) Oxygen

(d) None of these

4. Wind is

(a) air around us

(b) rising hot air

(c) air in motion

(d) none of these

5. Air is present in

(a) atmosphere

(b) soil

(c) water of ponds, lakes and seas

(d) everywhere

6. Air is

(a) a mixture

(b) a pure substance

(c) an element

(d) anything, that depends on the place where it is found

7. Envelope of air that surrounds the earth is known as

(a) biosphere

(b) atmosphere

(c) environment

(d) ecosystem

8. Which is not a property of air?

(a) It occupies space.

(b) It is transparent,

(c) It is a solution.

(d) It is a compound.

9. The ratio of nitrogen to oxygen in the air is

(a) 1:4

(b) 4:1

(c) 3:1

(d) 1:2

10. The main constituent of the air is.

(a) nitrogen

(b) oxygen

(c) carbon dioxide

(d) hydrogen

MCQ Questions of CBSE Class – 6th Science Chapter – 15 Air Around Us with Answers

Answer Key

1. (a) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (d) 6. (a) 7. (b) 8. (d) 9. (b) 10. (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!