Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 12 Electricity and Circuits with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 12 Electricity and Circuits with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Science with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Science – ‘Electricity and Circuits’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

MCQ Questions for Class – 6th Science

Chapter – 12 Electricity and Circuits with Answers

1. Cell is a device which

(a) converts chemical energy into electrical energy

(b) electrical energy into light energy

(c) electrical energy into magnetic energy

(d) None of these

2. A bulb has

(a) two terminals and one filament

(b) two terminals and two filaments

(c) multiple terminals and single filament

(d) single terminal and single filament

3. Filament of a bulb is made up of

(a) aluminium

(b) chromium

(c) platinum

(d) tungsten

4. Bulb glows only in

(a) closed circuit

(b) open circuit

(c) in both circuits

(d) open circuit if bulb is not fused

5. A battery is

(a) a single cell

(b) a combination of cells in which cells are joined (+) to (-)

(c) a combination of cells in which cells are joined (+) to (+)

(d) None of these

6. A substance which allows electricity to pass through it is called

(a) a conductor

(b) an insulator

(c) semiconductor

(d) superconductor

7. Which is an example of an insulator

(a) bakelite

(b) aluminium

(c) tap water

(d) All of these

8. An example of a conductor is

(a) tap water

(b) salt solution

(c) metal wire

(d) all of these

9. How many terminals are there in a dry cell?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

10. To prevent electric shocks, the metallic electrical wires are covered with

(a) paper

(b) cotton

(c) aluminium

(d) plastic

MCQ Questions of CBSE Class – 6th Science Chapter – 12 Electricity and Circuits with Answers

Answer Key

1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (b) 6. (a) 7. (a) 8. (d) 9. (b) 10. (d)

Share and Enjoy !

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!