Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 11 Light Shadows and Reflection with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 11 Light Shadows and Reflection with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Science with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Science – ‘Light Shadows and Reflection’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

MCQ Questions for Class – 6th Science

Chapter – 11 Light Shadows and Reflection with Answers

1. Light travels in

(a) straight line

(b) curved line

(c) zig-zag line

(d) randomly

2. When an opaque object comes in the path of light it forms

(a) an image with colours

(b) shadow

(c) black and white image

(d) depends on the colour of the light

3. Which types of objects do not allow light to pass through them?

(a) Translucent

(b) Opaque

(c) Transparent

(d) Penumbra

4. Which is an example of a translucent object?

(a) A thin sheet of paper

(b) A thin glass slab

(c) A thin iron sheet

(d) All of these

5. Bouncing back of light from shining surfaces is called

(a) Reflection

(b) Refraction

(c) Bending

(d) Dispersion

6. What is lateral inversion?

(a) Image becomes inverted

(b) Image bends laterally

(c) Right of the object appears left of the image

(d) All of these happen

7. Which letters of English alphabet will not show lateral inversion?

(a) I, O, U

(b) N, Z, X

(c) I, X, E

(d) A, E, I

8. Which is a device to image the sun?

(a) Plane mirror

(b) Pinhole camera

(c) A straight pipe

(d) Glass slab

9. Which of the following is a cold source of light?

(a) Firefly (Jugnu)

(b) Tube light

(c) The sun

(d) Electric bulb

10. Out of these, which one is not a man-made luminous body?

(a) Electric bulb

(b) Burning candle

(c) Firefly (Jugnu)

(d) Oil lamp

MCQ Questions of CBSE Class – 6th Science Chapter – 11 Light Shadows and Reflection with Answers

Answer Key

1. (a) 2. (b) 3. (b) 4. (a) 5. (a) 6. (c) 7. (a) 8. (b) 9. (a) 10. (d)

Share and Enjoy !

3 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!