Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 10 Motion and Measurement of Distances with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Science Chapter – 10 Motion and Measurement of Distances with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Science with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Science – ‘Motion and Measurement of Distances’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

MCQ Questions for Class – 6th Science

Chapter – 10 Motion and Measurement of Distances with Answers

1. Which is a standard unit of measurement?

(a) Angul (finger)

(b) Mutthi (fist)

(c) Step

(d) Inch

2. What is the SI unit of length?

(a) Metre

(b) Centimetre

(c) Kilometre

(d) All of these

3. 4 kilometres are equal to

(a) 4,00,000 metre

(b) 40,000 metre

(c) 4,00p metre

(d) 400 metre

4. 15 cm are equal to

(a) 150 mm

(b) 15 mm

(c) 1.5 mm

(d) 0.15 mm

5. Which is a correct relationship?

(a) 1 m = 100 cm

(b) 1 cm = 100 mm

(c) 1 km = 100 m

(d) all of these

6. In the following figure, the proper way of reading scale is

(a) C

(b) B

(c) A

(d) Any way can be choosen

7. An example of rectilinear motion is

(a) apple falling from a tree

(b) motion of a car on road

(c) a spinning top

(d) both (a) and (b)

8. Which is an example of a periodic motion?

(a) Oscillation of a pendulum

(b) Motion of a bus on road

(c) A spinning top

(d) A stone dropped from a certain height

9. What kind of motion is executed by a pendulum of a wall clock?

(a) Oscillatory motion

(b) Vibratory motion

(c) Circular motion

(d) Linear motion

10. One metre is equal to ………….. millimetre.

(a) 10

(b) 1000

(c) 100

(d) 10000

MCQ Questions of CBSE Class – 6th Science Chapter – 10 Motion and Measurement of Distances with Answers

Answer Key

1. (d) 2. (a) 3. (c) 4. (a) 5. (d) 6. (c) 7. (d) 8. (d) 9. (a) 10. (b)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!