Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Maths Chapter – 5 Understanding Elementary Shapes with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Maths: Chapter – 5 Understanding Elementary Shapes with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Maths with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Maths – ‘Understanding Elementary Shapes’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Maths

Chapter – 5 Understanding Elementary Shapes with Answers

1. The angle measure for one complete revolution is

(a) 180°

(b) 360°

(c) 90°

(d) none of these.

2. The angle measure for half a revolution is

(a) 90°

(b) 180°

(c) 360°

(d) none of these.

3. The angle measure for one-fourth revolution is

(a) 90°

(b) 360°

(c) 180°

(d) none of these.

4. Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 3 to 9?

(a) 90°

(b) 360°

(c) 180°

(d) none of these.

5. Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 5 to 8?

(a) 90°

(b) 180°

(c) 360°

(d) none of these.

6. Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 12 to 9?

(a) 270°

(b) 180°

(c) 360°

(d) 90°.

7. Through what angle does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 2 to 11?

(a) 270°

(b) 90°

(c) 360°

(d) 180°.

8. Through what angle does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 6 to 3?

(a) 90°

(b) 180°

(c) 270°

(d) 360°.

9. What part of a revolution have you turned through if you stand facing north and turn clockwise to face west?

(a) 1/2

(b) 1/4

(c) 3/4

(d) none of these.

10. What part of a revolution have you turned through if you stand facing east and turn clockwise to face west?

(a) 3/4

(b) 1/2

(c) 1/4

(d) none of these

MCQ Questions for CBSE Class 6th Maths: Chapter – 5 Understanding Elementary Shapes

Answer Key

1. (b) 2. (b) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (a) 7. (a) 8. (c) 9. (c) 10. (b)

Share and Enjoy !

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!