Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Maths Chapter – 13 Symmetry with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Maths: Chapter – 13 Symmetry with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Maths with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Maths – ‘Symmetry’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Maths

Chapter – 13 Symmetry with Answers

1. The order of the rotational symmetry of the parallelogram about the centre is

(a) 1

(b) 0

(c) 3

(d) 2

2. Which of the following letters have reflection line of symmetry about vertical mirror?

(a) C

(b) B

(c) V

(d) Q

3. Letter ‘D’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.

(a) a vertical mirror

(b) both

(c) a horizontal mirror

(d) None of these

4. Which of the following letters of the English alphabet has a vertical line of symmetry?

(a) F

(b) T

(c) E

(d) G

5. Letter ‘M’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.

(a) a vertical mirror

(b) a horizontal mirror

(c) both

(d) None of these

6. A parallelogram has ______ lines of symmetry:

(a) 0

(b) 1

(c) 2

(d) 3

7. How many lines of symmetry does a circle have?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Many

8. Letter ‘E’ of the English alphabet have reflectional symmetry (i.e., symmetry related to mirror reflection) about.

(a) a horizontal mirror

(b) a vertical mirror

(c) both

(d) None of these

9. How many lines of symmetries are there in rectangle?

(a) 4

(b) 0

(c) 1

(d) None of these

10. How many lines of symmetries are there in a square?

(a) 1

(b) 2

(c) 4

(d) 3

MCQ Questions for CBSE Class 6th Maths: Chapter – 13 Symmetry

Answer Key

1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (a) 6. (a) 7. (d) 8. (a) 9. (d) 10. (c)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!