Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th Maths Chapter – 12 Ratio and Proportion with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Maths: Chapter – 12 Ratio and Proportion with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Maths with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Maths – ‘Ratio and Proportion’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Maths

Chapter – 12 Ratio and Proportion with Answers

1. The cost of a pen is ₹ 10. The cost of a pencil is ₹ 2. How many times of the cost of a pencil is the cost of a pen?

(a) 5 times

(b) 2 times

(c) 10 times

(d) none of these.

2. The monthly salary of Hari Kishan is ₹ 80000. The monthly salary of Manish is ₹ 40000. How many times of the salary of Manish is the salary of Hari Kishan?

(a) 2 times

(b) 4 times

(c) 3 times

(d) 8 times.

3. There are 30 boys and 20 girls in a class. The ratio of the number of girls to the number of boys is

(a) 2:3

(b) 3:2

(c) 2:5

(d) 3:5.

4. There are 25 boys and 25 girls in a class. The ratio of the number of boys to the total number of students is

(a) 1:2

(b) 1 : 3

(c) 2:3

(d) 3:2.

5. The height of Apala is 150 cm. The height of Pari is 120 cm. The ratio of the height of Apala to the height of Pari is

(a) 4:5

(b) 5:4

(c) 5:2

(d) 4:1.

6. The cost of a car is ₹ 3,00,000. The cost of a motorbike is ₹ 50,000. The ratio of the cost of motorbike to the cost of car is

(a) 1:6

(b) 1:5

(c) 1:4

(d) 1:3.

7. The speed of Shubham is 6 km per hour. The speed of Yash is 2 km per hour. The ratio of the speed of Shubham to the speed of Yash is

(a) 2:3

(b) 3:1

(c) 1:3

(d) 3:2.

8. The length and breadth of a rectangular park are 50 m and 40 m respectively. Find the ratio of the length to the breadth of the park.

(a) 4:5

(b) 4:1

(c) 5:1

(d) 5:4.

9. The ratio 40 cm to 1 m is

(a) 2:5

(b) 3:5

(c) 4:5

(d) 5:2.

10. In a family, there are 8 males and 4 females. The ratio of the number of females to the number of males is

(a) 1:2

(b) 1:4

(c) 1:8

(d) 2:1

MCQ Questions for CBSE Class 6th Maths: Chapter – 12 Ratio and Proportion

Answer Key

1. (a) 2. (a) 3. (a) 4. (a) 5. (b) 6. (a) 7. (b) 8. (d) 9. (a) 10. (a)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!