Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th History Chapter – 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History: Chapter – 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – History with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science History – ‘Ashoka, The Emperor Who Gave Up War’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History

Chapter – 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War with Answers

1. Which are the animals shown in our national Emblem?

(a) Goats

(b) Lions

(c) Bulls

(d) None of these

2. How many lions are shown in our national Emblem?

(a) Two

(b) Three

(c) Four

(d) Five

3. What was name of grandfather of Ashoka?

(a) Krishna

(b) Mahavira

(c) Sidhartha

(d) Chandragupta Maurya

4. In which book were Chanakya’s ideas written?

(a) Ramayana

(b) Mahabharata

(c) Arthashastra

(d) None of these

5. Who was supported by a wise man named Chanakya?

(a) Ashoka

(b) Bindusar

(c) Chandragupta

(d) All of these

6. Who was Bindusar’s son?

(a) Chandragupta

(b) Sidhartha

(c) Ashoka

(d) Ram Krishna Paramhans

7. From which area was Taxila and Ujjain ruled?

(a) Pataliputra

(b) Bihar

(c) Delhi

(d) Agra

8. In which language were the Ashoka’s inscriptions written?

(a) Dev Nagari

(b) Sanskrit

(c) Tamil

(d) Brahmi Script

9. What is the meaning of word Dhamma?

(a) Environment

(b) Dharma

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

10. How many towers supported the massive wall of Pataliputra?

(a) 670

(b) 870

(c) 570

(d) 470

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science History: Chapter – 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War

Answer Key

1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (c) 5. (c) 6. (c) 7. (a) 8. (d) 9. (c) 10. (c)

Share and Enjoy !

2.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!