Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th History Chapter – 7 New Questions and Ideas with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History: Chapter – 7 New Questions and Ideas with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – History with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science History – ‘New Questions and Ideas’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History

Chapter – 7 New Questions and Ideas with Answers

1. When was Gautam Buddha born?

(a) About 3,000 years ago

(b) About 2,500 years ago

(c) About 1,500 years ago

(d) About 1,000 years ago

2. What was the early name of Gautam Buddha?

(a) Sidhartha

(b) Ashoka

(c) Mahavira

(d) Parsvanatha

3. Where did Buddha decide to find his own path to realisation?

(a) Gaziabad in UP

(b) Bodh Gaya in Bihar

(c) Kurukshetra in Haryana

(d) None of these

4. Where did Buddha go to teach first time?

(a) Ringas

(b) Sikar

(c) Sarnath

(d) All of these

5. Who thought that people should be kind and respect others?

(a) Gautam Buddha

(b) Bheronath

(c) Shiva

(d) Barhama

6. Who is famous tirthankara of Jains?

(a) Lord Krishna

(b) Lord Shiva

(c) Lord Mahavira

(d) Lord Mahesh

7. What does upanishad literally mean?

(a) Approaching and sitting near

(b) Go far away

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

8. Who went door to door to find out whether anybody died there?

(a) Kisagotami

(b) Rajula

(c) Sita

(d) Ahiliya

9. Who believed that the result of our action is karma?

(a) Mahavira

(b) Buddha

(c) Indera

(d) Ram Chandra

10. At what age did Mahavira leave his home and go to live in a forest?

(a) At 15 years

(b) At 30 years

(c) At 40 years

(d) At 45 years

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science History: Chapter – 7 New Questions and Ideas

Answer Key

1. (b) 2. (a) 3. (b) 4. (c) 5. (a) 6. (c) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (b)

Share and Enjoy !

1.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!