Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th History Chapter – 6 Kingdoms, Kings and an Early Republic with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History: Chapter – 6 Kingdoms, Kings and an Early Republic with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – History with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science History – ‘Kingdoms, Kings and an Early Republic’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History

Chapter – 6 Kingdoms, Kings and an Early Republic with Answers

1. How did men become rulers around 3,000 years ago?

(a) By choosing rulers by voting

(b) By ashvamedha yajna

(c) None of these

(d) Both (a) and (b)

2. They allowed to pass ‘horse’. What did it mean?

(a) They accepted the raja was stronger

(b) They accepted the raja was weaker

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

3. Who guarded the horse?

(a) Janas

(b) Raja’s men

(c) Ordinary people

(d) All of these

4. Who brought gifts for rulers?

(a) Vaishyas

(b) Shudras

(c) Brahmins

(d) None of these

5. Where is Hastinapur located?

(a) Near Delhi

(b) Near Mumbai

(c) Near Meerut

(d) Near Agra

6. Where is Purana Qila situated?

(a) Delhi

(b) Agra

(c) Kolkata

(d) None of these

7. About 2,500 years ago what turned into Mahajanapadas?

(a) Ordinary janapadas

(b) Important janapadas

(c) Both (a) and (6)

(d) None of these

8. About 2,500 years ago where was Kaushambi situated?

(a) Kurukshetra in Haryana

(b) Allahabad in UP

(c) Chandigarh in Punjab

(d) None of these

9. In what mode were the payments made?

(a) Punch marked coins

(b) Paper notes

(c) Gold coins

(d) Silver coins

10. Why did the rulers collect regular taxes?

(a) For building huge forts

(b) For maintaining big armies

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science History: Chapter – 6 Kingdoms, Kings and an Early Republic

Answer Key

1. (b) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (c) 6. (a) 7. (b) 8. (b) 9. (a) 10. (c)

Share and Enjoy !

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ananya

Easy

error: Content is protected !!