Success Roar Classes

MCQ Questions for Class – 6th History Chapter – 5 What Books and Burials Tell Us with Answers

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History: Chapter – 5 What Books and Burials Tell Us with Answers. Free Online MCQ Questions for Class 6th Social Science – History with Answers was Prepared Based on the Latest Exam Pattern for the Academic Session. Students can solve NCERT based Class – 6th Social Science History – ‘What Books and Burials Tell Us’ Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level on Success Roar Classes Website itself.

Free Online MCQ Questions for Class – 6th Social Science History

Chapter – 5 What Books and Burials Tell Us with Answers

1. Which of the following is the oldest Veda?

(a) Samaveda

(b) Yajurveda

(c) Rigveda

(d) Atharvaveda

2. Who is the ‘god of fire’ according to Rigveda?

(a) Agni

(b) Indra

(c) Soma

(d) None of these

3. In which language is ‘The Rigveda’ written?

(a) Vedic Sanskrit

(b) Vedic Hindi

(c) Vedic Tamil

(d) None of these

4. Which of the two rivers are studied in the Rigveda?

(a) Ganga and Yamuna

(b) Beas and Sutlej

(c) Saraswati and Brahmaputra

(d) All of these

5. When was the Rigveda written?

(a) About 3500 years ago

(b) About 1000 years ago

(c) About 500 years ago

(d) About 1500 years ago

6. On which bark was the Rigveda written?

(a) Neem Bark

(b) Cinkona Bark

(c) Tulsi Bark

(d) Birch Bark

7. Where is birch bark found in ?

(a) Maharashtra

(b) Pune

(c) Delhi

(d) Kashmir

8. Who were the Priests in the ancient time?

(a) Brahmins

(b) Sikhs

(c) Muslims

(d) None of these

9. Which were the two words used to describe the people or the community as a whole?

(a) Jana and Vish

(b) Aryas and Dasas

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

10. In which region was the Rigveda composed?

(a) North-east

(b) North-west

(c) North-south

(d) Western-east

MCQ Questions for CBSE Class 6th Social Science History: Chapter – 5 What Books and Burials Tell Us

Answer Key

1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (b) 5. (a) 6. (d) 7. (d) 8. (a) 9. (a) 10. (b)

Share and Enjoy !

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!